Διέξοδο από την κρίση που προξένησε το αλαλούμ με την υποψηφιότητα της κυρίας Σαμπιχά Σουλεϊμάν και την τελική απόσυρσή της αναζητεί πλέον εναγωνίως ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς η εμπλοκή έριξε το κόμμα στα βαθιά νερά του μειονοτικού της Θράκης.
Παρά ταύτα, η κατάσταση φαίνεται ότι έχει πολλές παραφυάδες καθώς τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύρει την υποψηφιότητα της εκπροσώπου των Ρομά έχει περιλάβει ως υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη τον κ. Αχμέτ Κουρτ, πρόεδρο της αποκαλούμενης Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης και δηλωμένο υποστηρικτή του κόμματος DEB το οποίο είχε ιδρύσει ο Αχμέτ Σαδίκ και που φημολογείται ότι θα διεκδικήσει την ψήφο στις ευρωεκλογές. Η υποψηφιότητα αυτή έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και εκ των υστέρων σκέψεις για απόσυρσή της.
Η εξέλιξη, η οποία ανέδειξε πολλαπλά προβλήματα λειτουργίας και λήψης αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το πρωί της Πέμπτης, καθώς η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω της συνεχιζόμενης περιοδείας του κ. Αλ. Τσίπρα στην Κρήτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις απόψεις που εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως η υποψηφιότητα της εκπροσώπου των Ρομά στην Ξάνθη δεν θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί αλλά απλώς να έχει συμπεριληφθεί και ένας υποψήφιος της υπόλοιπης μερίδας της μειονότητας.
Παρά ταύτα, οι αντιδράσεις που αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο φόβος της απώλειας ψήφων τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές οδήγησαν στη γνωστή απόσυρση της υποψηφιότητας.
Υπό το πρίσμα αυτό και ενώ η τοπική κομματική οργάνωση της Ξάνθης αλλά και η μερίδα της μειονότητας που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον ανοίξει πόλεμο κατά της κυρίας Σουλεϊμάν, η Κουμουνδούρου κατέφυγε σε μία ακόμη επίθεση κατά των ΜΜΕ, της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, εξαπολύοντας κατηγορίες για «ανεύθυνη στάση» και υποστηρίζοντας ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης «ρίχνουν νερό στον μύλο ακροδεξιών εθνικιστικών επιδιώξεων».
Στο πνεύμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε την Τετάρτη ότι η στάση του «είναι ξεκάθαρη και δεν υπακούει σε πρόσκαιρες μικροπολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες» και ότι η στάση ευθύνης «απορρέει από την αξιακή αρχή του σεβασμού όλων των πολιτών της περιοχής και της θέσης ότι όλοι οι έλληνες πολίτες πρέπει να είναι ίσοι και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα».
Παρά ταύτα, με την τοποθέτηση αυτή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φάνηκε διατεθειμένο να πάρει θέση ως προς το γιατί η περίπτωση της κυρίας Σουλεϊμάν δεν αντιμετωπίστηκε εν τέλει με το ίδιο πνεύμα της ισότητας όλων των ελλήνων πολιτών.
Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι από πλευράς Κουμουνδούρου ουδέποτε υπήρξε επίσημη, επαρκής και στοιχειοθετημένη αιτιολόγηση της απόφασης για την απόσυρση της υποψηφιότητας, η οποία εν τέλει αγνόησε και την απόφαση της ΚΕ. Μόνο μέσω της ανακοίνωσης της τοπικής οργάνωσης της Ξάνθης εκδηλώθηκε μια επίθεση κατά της παρ’ ολίγον υποψήφιας με τις κατηγορίες ότι δεν ανήκει στον χώρο της Αριστεράς και ότι είχε κατά το παρελθόν σχέσεις και με άλλους πολιτικούς χώρους.
Κατόπιν όλων αυτών, στελέχη του κόμματος σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν την αλληλουχία των γεγονότων μιλούσαν για μία ακόμη αποτυχημένη απόπειρα πολιτικής διεύρυνσης εκ μέρους του κ. Τσίπρα, η οποία προσέκρουσε σε διαφορετικού τύπου κομματικά στεγανά.
Οι ίδιες πηγές με αισθητή αμηχανία απέρριπταν με κατηγορηματικό τρόπο κάθε λογική ανάμειξης του τουρκικού προξενείου στις εξελίξεις. Δεν τοποθετούνταν όμως με την ίδια κατηγορηματικότητα στο θέμα του φόβου απώλειας ψήφων από την πλευρά της μειονότητας. Υπό αυτή την έννοια εκτιμούσαν ότι σαφώς τίθεται ζήτημα για το γεγονός ότι το κόμμα οδηγήθηκε σε άκομψους χειρισμούς υπό την πίεση του εκλογικού κόστους.

HeliosPlus