Η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να βασίζεται σε αναπτυξιακές και όχι υφεσιακές πολιτικές, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Σταϊκούρα.

«Αναγνωρίζουμε τη χρησιμότητα και την ανάγκη δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος. Εξάλλου με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ επετεύχθη η επιστροφή μέρους του πλεονάσματος στην κοινωνία» ανέφερε, τονίζοντας όμως ότι «η δημιουργία πλεονάσματος πρέπει να στηρίζεται σε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι στην ‘υπερφορολόγηση’, τη μείωση των δημοσίων δαπανών, σε υφεσιακά μέτρα και σε δημιουργική λογιστική».

Σημείωσε, επίσης, ότι «η διανομή του πλεονάσματος δεν πρέπει να γίνεται με πελατειακούς τρόπους και μεθοδεύσεις, που υπακούουν σε προεκλογικές στοχεύσεις» και πρόσθεσε ότι «τα μεγάλα ζητούμενα, είναι η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας και η έξοδος από τις μνημονιακές πολιτικές. Μια νέα οικονομική πολιτική».

Σε άλλη δήλωσή του, για τα τέσσερα χρόνια των μνημονίων, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «απαιτείται νέα συμφωνία με τους εταίρους για την ανάπτυξη και την απασχόληση, τολμηρή διευθέτηση του χρέους κι όχι μέτρα που προετοιμάζονται για μετά τις ευρωεκλογές και κινούνται στην ίδια αδιέξοδη κατεύθυνση».

«Επί τέσσερα χρόνια, η χώρα ζει στη σκιά των μνημονίων που βύθισαν την κοινωνία και εγκλώβισαν την οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Κινήσεις θετικού χαρακτήρα και αποσπασματικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης υπήρξαν, χωρίς ωστόσο να ανατρέψουν τη γενική αρνητική κατάσταση» τόνισε.

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιμένει να ακολουθεί «αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές», οι οποίες «αποσταθεροποιούν, δεν σταθεροποιούν, πλήττουν την κοινωνική συνοχή, δεν συνιστούν πολιτικές εξόδου από την κρίση».