Ο αρχηγός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε την Τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Το SNS στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 16 Μαρτίου έλαβε ποσοστό 48,8% και κατέλαβε 158 από τις 250 έδρες στη σερβική Βουλή.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, ανακοινώνοντας την απόφασή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αλ.Βούτσιτς δήλωσε ότι «η νέα κυβέρνηση θα έχει δύσκολο έργο με δεδομένο ότι η οικονομία βρίσκεται σε δεινήκατάσταση και απαιτείται να ληφθούν δυσάρεστες αποφάσεις».

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τον Νίκολιτς, δήλωσε ότι θα ληφθούν αποφάσεις με ορίζοντα όχι τις επόμενες εκλογές αλλά τις επόμενες γενιές.

Υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί με συνέπεια και πολιτική αποφασιστικότητα για να ξεπεραστεί η κρίση και «νααρχίσει η Σερβία να παράγει περισσότερα από όσα ξοδεύει».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρότι το κόμμα του έχει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες διεξήγαγε συνομιλίες με άλλα κόμματα για την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.

Απ’ ό,τι φαίνεται στη νέα κυβέρνηση θα συμμετάσχει η Ένωση Μαγυάρων της Βοϊβοντίνας (SVM) και ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο σημερινός πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσις.

Οι συνομιλίες με το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπόρις Τάντις δεν καρποφόρησαν, αφού ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας έθεσε ως όρο για την ένταξη του κόμματός του στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό τη μη συμμετοχή των Σοσιαλιστών του Ντάτσιτς.

Όπως ανήγγειλε πρόσφατα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η σύνθεση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί στις 24 Απριλίου.