Ισπανικές Τετάρτες στο Ιδρυμα Κακογιάννη

Αφιέρωμα στον Ισπανικό Κινηματογράφο προγραμματίζει τις Τετάρτες 23 Απριλίου, 14 Μαίου και 28 Μαίου η Κινηματογραφική Λέσχη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Θα προβληθούν τρεις, διαφορετικού περιεχομένου ταινίες.

Αφιέρωμα στον Ισπανικό Κινηματογράφο προγραμματίζει τις Τετάρτες 23 Απριλίου, 14 Μαίου και 28 Μαίου η Κινηματογραφική Λέσχη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Θα προβληθούν τρεις, διαφορετικού περιεχομένου ταινίες που καταπιάνονται με τρια διαφορετικά θέματα που αφορούν την Ισπανία και που είναι ο Ισπανικός Εμφύλιος, η ισπανική λογοτεχνία και η κωμωδία.

Το «Pa negre» («Μαύρο ψωμί») του Αγκούστι Ντε Βιγοαρόνγκα, είναι μια σχετικά πρόσφατη παραγωγή (2010) που επανέρχεται στο πολύκροτο ζήτημα του ισπανικού Εμφυλίου. Βραβευμένη με εννέα Γκόγια 2011 μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και καλύτερου σκηνοθέτη, 15 βραβεία Gaudí 2011 και το Αργυρό Κοχύλι καλύτερης ηθοποιού του Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2010, η ταινία αποφεύγοντας την ηθογραφία και το χρονογράφημα επικεντρώνεται στους χαρακτήρες των ηρώων και τα συναισθήματά τους, μέσω των οποίων σκιαγραφούνται οι τρομακτικές συνέπειες του ισπανικού εμφύλιου πολέμου.
Το «La colmena» (Η κυψέλη) του Μάριο Καμίς, παραγωγή του 1982 είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του ισπανού συγγραφέα Καμίλο Χοσέ Θέλα (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1989). Η δράση τοποθετείται στη μεταπολεμική Μαδρίτη (1942) με τους κατοίκους της θύματα των συνεπειών του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Ανάμεσά τους μια ομάδα φίλων που μιλούν καθημερινά επί παντός επιστητού στο καφέ «Λα Ντελίθια». Βραβεύτηκε με την Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας της Berlinale του 1983
Σε εντελώς διαφορετικό ύφος το «Mamá cumple cien años» («Η μαμά κλείνει τα εκατό») του Κάρλος Σάουρα, καταγράφει τα περιστατικά ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας που έχουν συγκεντρωθεί για τον εορτασμό των 100 χρόνων της γηραιάς μητέρας. Απ’ τη συγκέντρωση δεν λείπουν η γκουβερνάντα της οικογένειας με τον άντρα της. Παλιές και νέες προστριβές βγαίνουν στην επιφάνεια ενώ γίνονται οι προετοιμασίες για τη γιορτή.Ειδικό βραβείο επιτροπής του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινία το 1979.
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr
Πολιτισμός
Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk