Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα γεμίζει η μπαταρία της ισραηλινής startup StoreDot. Η μπαταρία-«πύραυλος», η οποία πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε στο συνέδριο τεχνολογίας Think Next της Microsoft, στο Τελ Αβίβ, για την ώρα βρίσκεται σε στάδιο προτύπου.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης, η βιο-οργανική μπαταρία με μέγεθος ενός πακέτου τσιγάρων συνδέθηκε με το smartphone της Samsung S4. Ενώ η συσκευή ήταν αρχικά «νεκρή», χάρη στην επαναστατική μπαταρία «αναστήθηκε» μέσα σε μόλις 26 δευτερόλεπτα.
«Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ενσωματώσουμε την μπαταρία μας σε ένα smartphone μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το τελικό προϊόν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα σε περίπου μια τριετία» εξηγεί από την πλευρά του ο ιδρυτής της εταιρείας δρ Ντορν Μάιερσντορφ.
Η μπαταρία ονόματι NanoDot είναι φτιαγμένη από νανοκρυστάλλους (διαμέτρου 2,1 νανομέτρων) οι οποίοι αποτελούνται από πεπτιδικά μόρια. Τα μικροσκοπικά σφαιρίδια είχαν ανακαλυφθεί πριν από περίπου 10 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο μελέτης για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.
«Πρόκειται για έναν νέο τύπο Φυσικοχημείας, μια νέα προσέγγιση στις ηλεκτρονικές συσκευές» καταλήγει ο δρ Μάιερσντορφ.
Τατουάζ στον… εκτυπωτή!
Για κάποιους η απόκτηση ενός τατουάζ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλλιτεχνική αντίληψη του δημιουργού του. Στην περίπτωση μιας ομάδας φοιτητών από τη Γαλλία, όμως, ακόμη και η τέχνη της δερματοστιξίας έχει περάσει στο… μέλλον. Μεταποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή τύπου MakerBot 3D, οι νεαροί εφευρέτες δημιούργησαν ένα ρομποτικό μηχάνημα για τατουάζ! Το πρώτο τατουάζ που αποφάσισαν να δημιουργήσουν δεν ήταν άλλο από έναν τέλειο κύκλο, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, πρόκειται για ένα σχήμα ιδιαίτερα δύσκολο όταν ζωγραφίζεται στο χέρι. Η προσπάθειά τους, ωστόσο, ήρθε αντιμέτωπη με την πρόκληση του τεντωμένου δέρματος για την εφαρμογή του «αυτόματου» τατουάζ. Αρχικά οι φοιτητές αντικατέστησαν το κλασικό στόμιο μελάνης του εκτυπωτή με μια δική τους πιο σταθερή παραλλαγή, με την απαραίτητη αποστειρωμένη βελόνα για τατουάζ. Στη συνέχεια συνέδεσαν τον τρισδιάστατο εκτυπωτή με ένα λογισμικό σχεδίου, προκειμένου ο κύκλος να βγει στο σωστό σημείο του χεριού. Ο εθελοντής βρέθηκε και το πρώτο εκτυπωμένο τατουάζ έγινε πραγματικότητα.
Ξεχάστε το Wi-Fi, έρχεται το ΜU-MIMO
Ενα νέο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ ηλεκτρονικών υπολογιστών, ικανό να εκτοξεύει τις ταχύτητες των δικτύων στο υπερπέραν, ανέπτυξε η εταιρεία Qualcomm. Το σύστημα multi-user, multiple input, multiple output, ή αλλιώς MU-MIMO, επιτρέπει την επικοινωνία του ασύρματου δικτύου με πολλαπλούς υπολογιστές κάθε φορά, γεγονός που σημαίνει τριπλάσιες ταχύτητες πλοήγησης ή download για όλους.
Στην παρούσα φάση το Wi-Fi εξυπηρετεί έναν υπολογιστή κάθε φορά με αποτέλεσμα σε περίπτωση που χρησιμοποιείται από πολλαπλούς χρήστες, π.χ. σε δημόσιους χώρους, οι περισσότεροι να παραπονιούνται ότι το δίκτυο «σέρνεται». Το MU-MIMO επιτρέπει την παράλληλη μετάδοση δεδομένων σε πολλούς χρήστες, κάνοντας έτσι το Wi-Fi κυριολεκτικά «ιπτάμενο»!
Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με την εταιρεία, θα μπορούσε να δοθεί μια λύση σε πολυσύχναστους χώρους υψηλής συνδεσιμότητας, όπως π.χ. καφέ, συνεδριακοί χώροι, κ.ά. «Η χρήση του MU-MIMO είναι σχεδόν σαν να μπαίνουμε σε μια λωρίδα κυκλοφορίας στον δρόμο όπου το ένα όχημα σπρώχνει το άλλο. Η λεωφόρος, στην προκειμένη περίπτωση το Wi-Fi, δεν αλλάζει, αλλά η δικτύωσή μας με άλλους χρήστες εκτοξεύει τις ταχύτητες πλοήγησης στα ύψη, ξεμπλοκάροντας παράλληλα και τις υπόλοιπες λωρίδες» αναφέρει η εταιρεία.
Γραμματοσειρά για τον… δρόμο
Ονομάζεται Burlingame και πρόκειται για τη νέα, «ασφαλή» γραμματοσειρά που δημιούργησαν οι ειδικοί του ΜΙΤ και προορίζεται για το… ταμπλό αυτοκινήτου!
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι χαρακτήρες της γραμματοσειράς έχουν αναπτυχθεί με στόχο τη μέγιστη ασφάλεια κατά την οδήγηση. Τα γράμματα είναι πιο ευανάγνωστα συγκριτικά με άλλα, με αποτέλεσμα η ανάγνωση της εμφανιζόμενης σήμανσης να γίνεται από τον οδηγό με μια αστραπιαία ματιά.
«Δοκιμάζοντας διαφορετικές γραμματοσειρές, προσπαθήσαμε να δούμε ποιες ήταν πιο ευανάγνωστες από άλλες και γιατί συνέβαινε αυτό» εξηγεί ο αμερικανός σχεδιαστής γραμματοσειρών Στιβ Μάτεσον, ο οποίος συνεργάστηκε με τους επιστήμονες του ΜΙΤ. Από τη μελέτη των ειδικών φάνηκε ότι οι γραμματοσειρές που είχαν μεγαλύτερο διάστημα ανάμεσα στα γράμματα διαβάζονταν ευκολότερα συγκριτικά με εκείνες των οποίων οι χαρακτήρες εμφανίζονταν «κολλημένοι» μεταξύ τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ