Την τελική σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματός του Φόρτσα Ιτάλια αποφάσισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το όνομα που ξεχωρίζει είναι αυτό της Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονής του Μπενίτο Μουσολίνι και ανιψιά της ηθοποιού Σοφία Λόρεν που μέχρι σήμερα είναι μέλος της γερουσίας.

Ο σύζυγός της Μάουρο Φλοριάνι, υπενθυμίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενεπλάκη πρόσφατα σε έρευνα για σεξουαλικές επαφές με ανήλικες κοπέλες οι οποίες εκδίδονταν σε μεγαλοαστική περιοχή της Ρώμης. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν «δυο μόνο συναντήσεις», αλλά πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε την ηλικία των ανήλικων κοριτσιών.

Στους υποψήφιους περιλαμβάνεται επίσης η τραγουδίστρια Ίβα Τζανίκι, που ήταν ιδιαίτερα γνωστή την δεκαετία του ’70, χάρη και σε ερμηνείες τραγουδιών που είχε γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης με τους στίχους μεταφρασμένους στα ιταλικά.

Στο ψηφοδέλτιο της Φόρτσα Ιτάλια συγκαταλέγεται και ο δημοσιογράφος Αλεσάντρο Τσέκι Παόνε, γνωστός παρουσιαστής της Rai και καναλιών του ομίλου Μπερλουσκόνι. Ήταν από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα που έκανε δημόσια γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος. Έχει γράψει σειρά άρθρων και βιβλίων για την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Παρά τις πρόσφατες διαψεύσεις, στις επιλογές του Μπερλουσκόνι συμπεριλαμβάνεται και η πρώην τηλεπαρουσιάστρια της Rai Mπάρμπαρα Ματέρα, η οποία έχει ήδη εκλεγεί βουλευτής της Φόρτσα Ιτάλια. Αίσθηση, ακόμη, προκάλεσε η επιλογή του δημοσιογράφου Πάολο Γκουτσάντι (από τους παλιούς και στενότερους συνεργάτες του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού) ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια είχε επικρίνει με μεγάλη αυστηρότητα την εποχή των «πάρτι της έπαυλης του Άρκορε».

Το απόγευμα πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα το ψηφοδέλτιο της Φόρτσα Ιτάλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπερλουσκόνι, έστω και αν βρίσκεται στην Ρώμη, δεν θα παραβρεθεί στην συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Η ιταλική κεντροδεξιά βρίσκεται σε κρίσιμη φάση —σημειώνουν αναλυτές στον Τύπο— καθώς μένει να φανεί πώς θα πάρει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι.

Δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η Φόρτσα Ιτάλια κινδυνεύει να περιοριστεί σε ένα ποσοστό χαμηλότερο του 20%, κάτι που θα αποτελούσε σαφή ήττα.