Ένα νοτιοκορεάτικο φέρι μποτ βυθίστηκε με 459 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έφηβοι που είχαν πάει εκδρομή με το σχολείο τους. Ακολουθούν έξι ερωτήσεις και απαντήσεις, όπως παρατίθενται από την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, με όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το τραγικό δυστύχημα.


Σε ποιό σημείο ανετράπη το πλοίο;
Το πλοίο ανετράπη μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια από το Τζίντο, ένα νησί που προεξέχει από τη νοτιοδυτική γωνία της Νοτίου Κορέας σαν μικρό δάχτυλο. Το Τζίντο περιβάλλεται από μικρότερα νησιά που είναι λίγο πιο μακριά από την ενδοχώρα. Το φέρι μποτ κινούνταν ανάμεσα σε αυτά τα νησιά όταν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
Τι προκάλεσε την καταστροφή;
Δεν γνωρίζουμε ακόμη και είναι σημαντικό να μην μετατρέπουμε τις λίγες πληροφορίες σε συμπέρασμα. Κάποιοι επιβάτες ανέφεραν έναν κραδασμό ή ότι άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο πριν αρχίσει το πλοίο να βουλιάζει. Αυτό ταιριάζει με τη θεωρία ότι το πλοίο προσέκρουσε σε ξέρα ή βράχο ή κάποιο άλλο τεράστιο αντικείμενο.


Πόσο κρύο είναι το νερό;
Αναφορές κάνουν λόγο για θερμοκρασία νερού 10 με 12 βαθμούς Κελσίου. Ένας διασώστης είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ότι σε αυτά τα νερά ένας επιζών μπορεί να πάθει υποθερμία σε περίπου 90 λεπτά. Πολλοί από τους επιζώντες μεταφέρθηκαν στο νησί Τζίντο και τυλίχτηκαν με χοντρές κουβέρτες και στεγνά ρούχα.
Πόσο βαθύ είναι το νερό;


Είναι σχετικά ρηχά νερά, γύρω στα 33,5 μέτρα. Το φέρι μποτ έχει μήκος 146 μέτρα. Ώρες αφότου ξεκίνησε η διάσωση η πλώρη του πλοίου προεξείχε από το νερό, το υπόλοιπο είχε βυθιστεί. Πιστεύεται ότι η μία άκρη του πλοίου ακουμπούσε τον βυθό της Κίτρινης Θάλασσας και η άλλη άκρη προεξείχε από το νερό.
Τί γνωρίζουμε για το ταξίδι του φέρι μποτ;
Το φέρι μποτ πραγματοποιούσε ένα ταξίδι 13,5 ωρών από την πόλη Ίντσεον προς το νησί Τζετζού. Το Ίντσεον είναι ένα λιμάνι στα δυτικά της Σεούλ και σημείο αναχώρησης για τα πλοία που κινούνται όχι μόνο προς τα νησιά της Νοτίου Κορέας αλλά και προς την Κίνα. Το Τζετζού είναι ένα ηφαιστειογενές νησί και το νοτιότερο μεγάλο σημείο στη Νότιο Κορέα. Είναι διάσημο για τις ηφαιστειακές παραλίες του, τα θαλασσινά και τα μουσεία του. Έχει μουσεία για τα όστρακα, τα λούτρινα αρκουδάκια, το σεξ και την Αφρική. Το νησί έχει πληθυσμό 600.000 κατοίκων και το επισκέπτονται περίπου 10 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, κυρίως Κινέζοι, που μπορούν να πηγαίνουν εκεί χωρίς βίζα.
Πώς είναι σε ένα νοτιοκορεάτικο φέρι μποτ;
Η Νότιος Κορέα έχει αρκετές χιλιάδες νησιά και τα φέρι μποτ συνδέουν τα μεγαλύτερα από αυτά. Τα πλοία έχουν διάφορα μεγέθη αλλά τα μεγάλα που πραγματοποιούν ταξίδια με διανυκτέρευση είναι σε καλή κατάσταση. Το Sewol έχει πολλά καταστρώματα και καμπίνες για τους επιβάτες, όπως και εστιατόριο, και βιβλιοθήκη. Κατασκευάστηκε το 1994.