Δεν απέκλεισε ο Πούτιν το ενδεχόμενο να γίνει «χρήση του δικαιώματος για άσκηση στρατιωτικής βίας» στην Ουκρανία, απορρίποντας ως «ανοησίες» τις κατηγορίες για υποκίνηση της αποσχιστικού χαρακτήρα έντασης στην ανατολική Ουκρανία. Καλώντας ξανά το Κίεβο να «συνομιλήσει με τη ρωσόφωνη κοινότητα στις ανατολικές περιφέρειες», χαρακτήρισε εγκληματική την επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων -ελπίζοντας όμως σε συνεννόηση. Κλείνει δε το μάτι στην Υπερδνειστερία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αυτοδιάθεσης.

Απέδωσε την κρίση που ξεκίνησε με την Κριμαία εν μέρει και στην «απόπειρα του ΝΑΤΟ να εκτοπίσει τη Ρωσία από τη Μαύρη Θάλασσα», όπως είπε. «Εάν δεν κάναμε τίποτα, τότε κάποια στιγμή, βασιζόμενο στις ίδιες αρχές, το ΝΑΤΟ θα προσεταιριζόταν την Ουκρανία και θα μας έλεγε «δεν έχει καμία σχέση μαζί σας»» είπε.

Ο ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε ζωντανά στη ρωσική τηλεόραση το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν ξεκινήσει η τετραμερής συνάντηση στη Γενεύη, και συνόψισε τη θέση της Μόσχας για την αναζωπυρωθείσα ουκρανική κρίση. Ο Πούτιν απαντούσε σε ερωτήσεις που του απηύθυναν ζωντανά τηλεθεατές.

Μεταξύ άλλων είπε ότι δεν σκοπεύει να είναι πρόεδρος της Ρωσίας για μια ζωή.

Πυρά κατά της ουκρανικής ηγεσίας

Επαναλάμβάνοντας πως η Ρωσία δεν εμπλέκεται στα τεκταινόμενα, ο ρώσος πρόεδρος επέρριψε ξανά στην ουκρανική ηγεσία την ευθύνη των επεισοδίων, λέγοντας πως οφείλεται στην στάση της απέναντι στους πολίτες των ανατολικών επαρχιών.

Κάλεσε ξανά το Κίεβο να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση που θα δίνει περισσότερες εξουσίες στις περιφέρειες, σε διαδικασία που θα γίνει μετά από «διαβούλευση» με τους κατοίκους στα ανατολικά.

«Δεν υπάρχουν ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία, αυτά είναι ανοησίες» είπε, υποστηρίζοντας πως «είναι όλοι ουκρανοί πολίτες που εξοπλίστηκαν μόνοι τους». Ωστόσο, άφησε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο.

«Υπενθυμίζω ότι το Ρωσικό Κοινοβούλιο έχει δώσει στον πρόεδρο την έγκριση για χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία και ελπίζω ειλικρινά ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε χρήση αυτού του δικαιώματος« είπε ο Βλ.Πούτιν.

Η λύση στη σύγκρουση, είπε, «θα επιτευχθεί μόνο με το διάλογο», χαρακτηρίζοντας «εγκληματική» την στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Είμαι βέβαιος πως θα βρεθεί πεδίο συναντίληψης με το Κίεβο» είπε, λέγοντας πως «Ρωσία και Ουκρανία δεν μπορούν η μία χωρίς την άλλη».

Τόνισε ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία διεξάγεται με «απαράδεκτο τρόπο» και υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα, εάν συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο.

Για Κριμαία και Υπερδνειστερία

Όσον αφορά την προσάρτηση της Κριμαίας, αρνήθηκε πως ήταν σχεδιασμένη από καιρό και είπε πως η ρωσική κυβέρνηση «διαχειρίστηκε επαγγελματικά» τις εξελίξεις στη χερσόνησο.

«Η απόφασή μας για την Κριμαία οφειλόταν εν μέρει… στη σκέψη πως, αν δεν κάνουμε τίποτε, τότε κάποια στιγμή, καθοδηγούμενο από τις ίδιες αρχές, το ΝΑΤΟ θα παρέσερνε και την Ουκρανία στους κόλπους του και θα έλεγαν: «Δεν έχει καμιά σχέση με σας»».

Ο Πούτιν κατηγόρησε την 28μελή ατλαντική συμμαχία ότι επιδιώκει να απωθήσει τη Ρωσία από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου τα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν τη βάση τους στη Σεβαστούπολη, μια πόλη της τσαρικής εποχής.

«Πλοία του ΝΑΤΟ θα κατέληγαν στην πόλη της ρωσικής ναυτικής δόξας, τη Σεβαστούπολη» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Ερωτηθείς δε για το θέμα της Υπερδνειστερίας, απάντησε γενικά ότι «οι λαοί πρέπει να μπορούν να καθορίζουν μόνοι τους τη μοίρα τους». Απέφυγε πάντως να απαντήσει ευθέως για το εάν θα ανταποκριθεί στο αίτημα της επαρχίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της.

Για τις σχέσεις με ΕΕ και ΗΠ
Α

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία δεν θέλει να δηλητηριαστούν οι σχέσεις της με την ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα η προσδοκία αυτή να είναι αμοιβαία.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Μόσχα στοχεύει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στη σχέση της με την Ουάσινγκτον, τονίζοντας: «Θα κάνω ό,τι είναι πιθανό να να συμβεί αυτό». Υπογραμμίσε, ωστόσο, ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν τα συμφέροντα των άλλων, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.

Πρόσθεσε ότι η εμπιστοσύνη στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ είχε χαθεί πριν ακόμη ξεσπάσει η ουκρανική κρίση, τονίζοντας ότι γι’ αυτό δεν ευθύνεται η Ρωσία. «Οι ΗΠΑ μπορούν να δρουν στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά η Ρωσία δεν επιτρέπεται να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η Μόσχα θα απαντήσει αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στα σχέδια να εγκαταστήσουν στην ανατολική Ευρώπη στοιχεία μιας αμυντικής πυραυλικής ασπίδας και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι τροφοδοτεί μια κούρσα εξοπλισμών, όπως στον Ψυχρό Πόλεμο.

«Όταν η υποδομή ενός στρατιωτικού συνασπισμού κινείται προς τα σύνορά μας, μας προκαλεί μερικές ανησυχίες και ερωτήματα. Χρειάζεται να λάβουμε κάποια μέτρα ως απάντηση» δήλωσε ο Πούτιν.

Για το φυσικό αέριο

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου και ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ουκρανία για τη διέλευση του φυσικού αερίου. «Πουλάμε φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καλύπτουν περί το 30% έως 35% των αναγκών τους με αέριο από τη Ρωσία. Μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατον» είπε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ότι η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας του συστήματος τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Θέτοντας δε χρονική προθεσμία, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να περιμένει ένα μήνα για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, θα κινηθεί απαιτώντας προπληρωμή του φυσικού αερίου.

Σνόουντεν ερωτά Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Έντουαρντ Σνόουντεν ότι η Ρωσία δεν παρακολουθεί αδιακρίτως τους πολίτες της, απαντώντας σε ερώτηση του πρώην συμβούλου της αμερικανικής NSA.

Η κυβέρνηση ελέγχει τις επικοινωνίες στο πλαίσιο εγκληματικών ερευνών, όμως «σε μαζική κλίμακα, σε μια μη ελέγξιμη κλίμακα σίγουρα δεν το επιτρέπουμε αυτό και ελπίζω ότι ποτέ δεν θα το επιτρέψουμε» δήλωσε ο Πούτιν στον Σνόουντεν, στον οποίο η Μόσχα χορήγησε άσυλο πέρυσι.

«Έχω εργαστεί στην KGB και εσείς στην NSA, οπότε μπορώ να μιλήσω ως ένας επαγγελματίας προς έναν άλλο» σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος.

«Βάσει του ρωσικού νόμου χρειάζεται δικαστική απόφαση (για να παρακολουθήσουμε κάποιον). Δεν διαθέτουμε ένα σύστημα μαζικών παρακολουθήσεων και δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο βάσει της νομοθεσίας μας» υπογράμμισε ο Πούτιν.

Εξάλλου ο ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα του δεν διαθέτει «τα τεχνολογικά μέσα» ή «τόσα χρήματα όπως οι ΗΠΑ» για να υποστηρίξει μια τέτοια ενέργεια.

Κατηγορεί τον Ράσμουσεν για ηχογράφηση συνομιλίας

Ο Πούτιν κατηγόρησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι ηχογράφησε μυστικά και στη συνέχεια διέρρευσε στον Τύπο μία από τις ιδιωτικές συζητήσεις τους την εποχή που ο Άντερς Φο Ράσμουσεν ήταν ακόμη πρωθυπουργός της Δανίας.

«Συναντηθήκαμε και συζητήσαμε. Αποκαλύφθηκε ότι είχε μαζί του ένα μαγνητόφωνο και κατέγραψε τη συνομιλία μας μυστικά και στη συνέχεια τη δημοσιοποίησε στον Τύπο» δήλωσε ο Πούτιν στην ετήσια τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω στα αυτιά και στα μάτια μου. Είναι παράλογο, το καταλαβαίνετε;», πρόσθεσε.

«(Ο Ράσμουσεν) εξήγησε ότι κατέγραψε τη συνομιλία αυτή για τους μεταγενέστερους», συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Φυσικά με κολάκεψε, όμως το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να με προειδοποιήσει ή να ζητήσει την άδειά μου προτού δημοσιοποιήσει τις συζητήσεις αυτές».

«Η εμπιστοσύνη είναι πραγματικά πολύ σημαντική. Είναι ζήτημα κλειδί: η εμπιστοσύνη μεταξύ ανθρώπων και κρατών», κατέληξε ο Πούτιν.

Ο Ράσμουσεν διετέλεσε πρωθυπουργός της Δανίας από το 2001 ως το 2009, πριν αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της, η Βορειοατλαντική Συμμαχία απέρριψε ως «ανοησίες» τις κατηγορίες αυτές του Πούτιν.

«Οι κατηγορίες αυτές είναι πλήρεις ανοησίες. Στη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός της Δανίας, ο Φο Ράσμουσεν ποτέ δεν έφερε μαγνητόφωνο για να ηχογραφήσει τις συναντήσεις του με τον Πούτιν ή με οποιονδήποτε άλλο», απάντησε ο Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, σε ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Γενικά, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις παράνομες και έκνομες ενέργειές της στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια σειρά κατηγοριών εναντίον του ΝΑΤΟ οι οποίες παραποιούν τα γεγονότα» πρόσθεσε.

Δεν θα προσαρτήσουμε την Αλάσκα, κάνει κρύο

Κάνει πάρα πολύ κρύο στην Αλάσκα για να θέλουμε την προσάρτησή της στη Ρωσία, είπε ο Πούτιν, απαντώντας ειρωνικά σε σχετική ερώτηση που του υπέβαλε μια ρωσίδα συνταξιούχος.

«Φάινα Ιβάνοβνα, αγαπητή μου, γιατί χρειάζεστε την Αλάσκα;» ρώτησε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Είμαστε μια βόρεια χώρα: το 70% του εδάφους μας βρίσκεται στον βορρά και στο βορειότερο άκρο» σημείωσε.

«Και στην Αλάσκα κάνει επίσης κρύο» συνέχισε. «Λοιπόν ας μην εξαπτόμαστε» κατέληξε.

Οι Ρώσοι είχαν εγκατασταθεί στην Αλάσκα γύρω στον 18ο αιώνα, όταν τα πλοία που αναχωρούσαν από τις ακτές της Καμτσάτκα, στην ρωσική Άπω Ανατολή, δημιούργησαν σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό.

Το 1867 η Αλάσκα πουλήθηκε στις ΗΠΑ από την Ρωσική Αυτοκρατορία λόγω οικονομικών δυσκολιών. Έκτοτε ορισμένοι κάτοικοι, σε απομονωμένα χωριά, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ρωσικές λέξεις και η Αλάσκα φιλοξενεί μια ορθόδοξη ιερατική σχολή.