Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ζητεί από τη Μόσχα τον σεβασμό των συμβατικών υποχρεώσεών της στην παροχή φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας και παράλληλα εμφανίζεται ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για την αποφυγή ακραίων καταστάσεων.

Προσθέτει δε ότι είναι καλό να αποφεύγονται αλλαγές σε συμβατικές υποχρεώσεις για πολιτικούς λόγους, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας «υπό το φως των εξελίξεων στη διεθνή αγορά αερίου» – έμμεση αναφορά στις νέες πηγές τροφοδοσίας από την Κασπία, αλλά και σε μελλοντικές εισαγωγές αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό είναι το μήνυμα που περιλαμβάνεται στην τρισέλιδη απαντητική επιστολή του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτηρίζει ως «αιτία σοβαρής ανησυχίας» το ενδεχόμενο μερικής ή ολικής παύσης της παροχής αερίου προς την Ουκρανία με την οποία είχε ουσιαστικά απειλήσει ο ρώσος πρόεδρος τους Ευρωπαίους στις 10 Απριλίου σε περίπτωση που το Κίεβο δεν καταβάλει το χρέος του. Προτείνει δε την έναρξη τριμερών διαπραγματεύσεων (ΕΕ –Ρωσία –Ουκρανία) για να επιλυθούν τα ανοιχτά θέματα.
Ο κ. Μπαρόζο απορρίπτει την άποψη Πούτιν ότι η κρίση της ουκρανικής οικονομίας οφείλεται στην ανισορροπία των εμπορικών σχέσεων ΕΕ –Ουκρανίας. Το μεγαλύτερο μέρος της επιστολής όμως αφιερώνεται, όπως ήταν αναμενόμενο, στα ενεργειακά ζητήματα.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν αναδεικνύει δύο πτυχές: πρώτον, την αξιοπιστία στην υλοποίηση των συμβατικών υποχρεώσεων της Μόσχας ως παρόχου φυσικού αερίου έναντι όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών και, δεύτερον, στην εξεύρεση λύσης τόσο για τα βραχυπρόθεσμα χρέη της Ουκρανίας όσο και για τη σύσταση ενός μηχανισμού ρύθμισης της διέλευσης αερίου από τη χώρα αυτή προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή πάντως, το ενδεχόμενο να επιβληθούν σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, ιδιαίτερα σε περίπτωση που οι τετραμερείς συνομιλίες στη Γενεύη (με τη συμμετοχή ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Ουκρανίας) δεν παράξουν σημαντικά αποτελέσματα, μοιάζει απομακρυσμένο τόσο στην ΕΕ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ουάσιγκτον υπάρχουν κάποιες σκέψεις για συμπερίληψη κι άλλων προσώπων από τη Ρωσία στη λίστα των κυρώσεων, αλλά μείζονες κινήσεις δεν αναμένονται.
Μεγάλες ενεργειακές εταιρείες στη Γερμανία (BASF), στην Ιταλία (Eni), στη Βρετανία (ΒΡ) και αλλού δεν είναι διατεθειμένες να στηρίξουν μία τέτοια απόφαση και ασκούν ισχυρές πιέσεις τόσο στις κυβερνήσεις τους όσο και στις Βρυξέλλες, όπου συζητείται αυτές τις ημέρες το «τρίτο κύμα κυρώσεων». Παράλληλα, κράτη όπως η Βρετανία και η Κύπρος ανησυχούν για πιθανές επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τους τομέα. Η διάσταση απόψεων είναι έντονη όχι μόνο σε επίπεδο κρατών, αλλά και στους κόλπους της Κομισιόν.