• Αναζήτηση
 • Μεγαλύτερη συμμετοχή πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα

  Aυξάνεται το κόστος για τα φάρμακα που πληρώνουν από τις τσέπες τους οι ασφαλισμένοι, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά. Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Μ.Τρίτης, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν ακριβά την αγωγή τους ακόμα και όταν επιλέγουν γενόσημα, επιχειρώντας να κάνουν οικονομία.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Aυξάνεται το κόστος για τα φάρμακα που πληρώνουν από τις τσέπες τους οι ασφαλισμένοι, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά.

  Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Μ.Τρίτης, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν ακριβά την αγωγή τους ακόμα και όταν επιλέγουν γενόσημα, επιχειρώντας να κάνουν οικονομία.

  Το κρυφό χαράτσι, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, κρύβεται στις νέες μειωμένες τιμές αναφοράς  δηλαδή, το ποσό που πραγματικά καλύπτει το Ταμείο.

  Για παράδειγμα, ενώ στα μέσα Μαρτίου η ασφαλιστική τιμή για τα σκευάσματα με τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη (χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς υπέρτασης) ήταν 5,32 ευρώ, σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 4,85 ευρώ.

  Μοιραία, λοιπόν, επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι, με τους φαρμακοποιούς να καταγγέλλουν ότι σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ενημερώνονται για νέα ψαλιδίσματα στις ασφαλιστικές τιμές.

  Υπάρχει όμως και μία ακόμη κρυφή επιβάρυνση που ναι μεν μειώνει τη δημόσια δαπάνη, μεγαλώνει όμως αυτή των ασφαλισμένων: η λιανική τιμή των φαρμάκων είναι ανάλογη της περιεκτικότητας των σκευασμάτων, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει και στην περίπτωση της ασφαλιστικής τιμής.

  Ενδεικτική είναι η περίπτωση γενόσημης στατίνης: για τη συσκευασία των 20 mg η λιανική τιμή έχει διαμορφωθεί στα 13,92 ευρώ.

  Όμως, για το ίδιο φάρμακο η τιμή σκαρφαλώνει στα 24,73 ευρώ όταν η περιεκτικότητά του είναι 40 mg. Παρ’ όλα αυτά, η ασφαλιστική τιμή παραμένει κολλημένη στα 8,50 ευρώ.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Στη σκιά του ηφαιστείου… Η χρυσόξανθη πλεξούδα με τη χαρακτηριστική πορτοκαλί κορδέλα του Hermes στο κάτω μέρος μπλέχτηκε ξαφνικά στις… μεταξένιες ψηφίδες του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk