Ένα «βήμα» πιο κοντά σε μια νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) βρίσκεται η Ευρώπη. Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδέχθηκε ένα πακέτο μέτρων, τις λεγόμενες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις της Κομισιόν, στο πλαίσιο μεταρρύθμισης της ΚΑΠ.
Το Συμβούλιο συνεδρίασε εχθές στο Λουξεμβούργο, προεδρεύοντος του έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη.
Ωστόσο, ακόμη το θέμα δεν έχει «κλειδώσει». Η συζήτηση για τις 11 κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, οι οποίες συμπληρώνουν τους τέσσερις κανονισμούς της νέας ΚΑΠ, συνεχίζεται σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, και στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Η σημερινή συνεδρίαση (η τελευταία της Ολομέλειας πριν από τις ευρωεκλογές) χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς αν τα μέτρα αυτά δεν περάσουν, η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να έχει νέα ΚΑΠ από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Μετά τις ευρωεκλογές θα αλλάξουν οι επίτροποι και η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και θα πάρει χρόνο έως ότου ενημερωθούν για το θέμα και συνεδριάσουν πάλι. Οι τριετείς σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρώπης έχουν ήδη καθυστερήσει κατά ένα έτος την εφαρμογή της –έπρεπε να έχει ξεκινήσει στις 1.1.2014. Πάντως, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που παρακολουθούν τις εξελίξεις, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και τα περισσότερα κόμματα φαίνεται ότι συμφωνούν.