Μετά το Πάσχα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αλλαγή του τρόπου επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι αποσυνδέεται το μέτρο της κινητικότητας από τις απολύσεις, μετά και την ολοκλήρωση των 25.000 διαθεσιμοτήτων που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, τόνισε ότι με τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων θα υπάρξει μία «νέα ηγεσία» στο Δημόσιο, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μελλοντικά και συμμετοχή στελεχών του ιδιωτικού τομέα.

«Προβληματιστήκαμε αν θα έπρεπε να ανοίξουμε τις θέσεις των γενικών διευθυντών και σε υποψηφίους από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά, τελικά, σε αυτή τη φάση αποφασίσαμε να είναι υποψήφιοι μόνο από τον δημόσιο τομέα» είπε.

Ο υπουργός προανήγγειλε ακόμα ότι εξετάζεται νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει τη χορήγηση πριμ παραγωγικότητας.

Όπως είπε, τα χρήματα για το πριμ δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αλλά θα είναι μέτρο «δημοσιονομικά ουδέτερο» που θα προκύψει σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν μισθολογικές ανακατατάξεις, χωρίς όμως να προσδιορίσει ποιες ομάδες υπαλλήλων θα υποστούν νέες περικοπές μισθού, με αφορμή και το νέο τρόπο αξιολόγησης.

Όσον αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την ποσόστωση στη βαθμολόγησή τους, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι όσοι λαμβάνουν τον κατώτερο βαθμό δεν κινδυνεύουν με απόλυση ή διαθεσιμότητα, ενώ για τις απολύσεις ανέφερε ότι πέρα από τις απολύσεις των 15.000 υπαλλήλων του 2014, που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις συνδεδεμένες με ποσοτικό στόχο και με διαθεσιμότητα.

Προσέθεσε όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν άλλες απολύσεις στο Δημόσιο», οι οποίες μπορούν να γίνουν για πειθαρχικά παραπτώματα ή έπειτα από κατάργηση θέσεων και οργανικών μονάδων.