Κρίσιμη εκτιμάται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών της Κύπρου, καθώς πρόκειται να διαμορφώσει το τελικό κείμενο της έκθεσής της για την κατάρρευση της οικονομίας. Η έκθεση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 6 Μαΐου.

Η έκθεση αποτελείται από 500 σελίδες και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι διαφαίνονται ευθύνες, που βαραίνουν πολιτικά πρόσωπα, εποπτικές αρχές και διοικητικά συμβούλια τραπεζών.

Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε και στη διαδρομή χρημάτων από τη Focus Maritime προς πολιτικά κόμματα και πρόσωπα και προς δημοσιογράφο, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που διαθέτει δεν μπορούν να δημοσιευθούν και κάλεσε τη Νομική Υπηρεσία και την Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) να ερευνήσουν τις ύποπτες διαδρομές χρημάτων από τη Focus.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών αναφέρθηκε στο όνομα του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υπουργού Εσωτερικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ως του πολιτικού προσώπου, που, όπως υποστήριξε, «διά μέσω του υπήρξε διαδρομή χρημάτων από συγκεκριμένη εταιρεία».

Ωστόσο, ενώ έκανε αναφορά και σε εμπλοκή κομμάτων σε αυτή τη διαδρομή χρημάτων, είπε ότι δεν μπορούσε να κατονομάσει κόμματα, καθώς «ουδείς ανέφερε ονόματα κομμάτων που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδρομή, στο πλαίσιο της εξέτασης του επίμαχου θέματος εντός της Επιτροπής Θεσμών».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές βουλευτών όλων των κομμάτων ότι παρουσιάζεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας σε ότι αφορά την εξέταση των υποθέσεων που έχουν σχέση με το οικονομικό έγκλημα, ο κ. Συλλούρης παρατήρησε: «Δεν είναι μόνο η Βουλή που λέει ή εγώ προσωπικά. Το λέει η κοινωνία. Το λέει ο λαός σε κάθε συνάντηση μαζί μας σε οποιουσδήποτε χώρους κι αν βρεθούμε. Και ο λαός δεν επικρίνει μόνο τη Νομική Υπηρεσία. Ο κόσμος έχει απαιτήσει από όλους τους θεσμούς να προωθήσουν όλες τις διαδικασίες για να λάμψει η αλήθεια.»

Η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ, Εύα Παπακυριακού, σε παρέμβασή της στο κρατικό ραδιόφωνο, με αφορμή αναφορές του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Συλλούρη, επιβεβαίωσε τα περί καταγγελιών διαδρομής χρημάτων από την εταιρεία Focus.

Η ίδια διευκρίνισε ότι όλα τα στοιχεία που ήρθαν σε γνώση της ΜΟΚΑΣ κατατέθηκαν καθηκόντως στον γενικό εισαγγελέα.

Η κ. Παπακυριακού υπενθύμισε ότι η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων έχει ρυθμιστεί και με νομοθεσία πριν από δύο χρόνια. «Δεν είναι κάτι που απαγορεύεται, εκτός κι αν η διερεύνηση δείξει συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες διενεργήθηκε ποινικό αδίκημα» παρατήρησε η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ.