Για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές μίλησε στοΒΗΜΑ 99,5ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς.{{{ audio1 }}}

«Ο ίδιος επανέλαβε ότι παγίως ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. «Ελπίζω η άλλη πλευρά να μην το αρνηθεί».

Σχετικά με το πού τοποθετεί το κόμμα τον πήχυ της εκλογικής επιτυχίας, ο κ. Παππάς είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, και όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η διαφορά, τόσο το καλύτερο.

Αναφερόμενος στα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο ίδιος τόνισε ότι με δεδομένες τις διαφωνίες, το κόμμα μεγάλωσε και τώρα διεκδικεί μια μεγάλη εκλογική νίκη, λαμβάνοντας όμως πάντοτε υπόψη τη χρονική συγκυρία που εκφράζονται οι απόψεις.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε νωρίτερα μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι αφορά μόνον τη συμφωνία με την τρόικα και όχι την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

«Πρέπει να αποσυσχετίσουμε ευρώ και δημοψήφισμα […] Δεν λέμε ότι κατ’ ανάγκη θα κάνουμε δημοψήφισμα για να εγκριθεί η συμφωνία, αλλά αν τα πράγματα με τη διαπραγμάτευση φαίνεται να καθυστερούν πάρα πολύ, τον λόγο έχει ο λαός» εξήγησε ο κ. Παππάς.

Τόνισε, πάντως, πως μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει μία καινούργια συμφωνία με την τρόικα, καθώς «η παρούσα συμφωνία θα ακυρωθεί με την ψήφο του λαού». Απαντώντας στην κριτική, πως ενδεχόμενο δημοψήφισμα συνιστά αποποίηση ευθυνών από την πλευρά της Κουμουνδούρου, ο κ. Παππάς είπε: «δεν θα είμαστε Πόντιοι Πιλάτοι».

Στην ερώτηση πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που οι ίδιοι οι εταίροι συνδέσουν το ενδεχόμενο δημοψήφισμα με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε «βέβαιος» πως η Γερμανία «δεν θα έβαζε σε κίνδυνο το μέγκα-πρότζεκτ του ευρώ, επειδή η Ελλάδα θα προσπαθούσε να προστατεύσει τους μισθούς».

Τέλος, απέδωσε στον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του κόμματος τις διαφορετικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και για το ζήτημα του ευρώ.»

Συγκεκριμένα την Μ. Τρίτη 15 Απριλίου το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς μιλά στους Αργύρη Παπαστάθη και Άρη Ραβανό για τις ευρωεκλογές, την κυβέρνηση, τις εσωτερικές διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ και την πρότασή του για δημοψήφισμα

Για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις ευρωεκλογές

«Η πορεία προς τις εκλογές θα καταγράψει μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μηνύματά μας είναι άκρως ενθαρρυντικά για το βαθμό κινητοποίησης και του οργανωμένου κόσμου μας και του κόσμου έξω από τις κομματικές μας δυνάμεις, αλλά που βασίζεται στις προσδοκίες μας και έρχεται να μας ακούσει στις συγκεντρώσεις και περιοδείες μας και νομίζω ότι αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη. Εκτιμώ, επίσης, ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο ποντάρει περισσότερο στην αποχή.»

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί ντιμπέιτ Σαμαρά-Τσίπρα

«Νομίζω ότι θα ήταν αυτονόητο, αλλά ο πρωθυπουργός δεν έχει δείξει μεγάλη προθυμία να εμφανίζεται και να διαλέγεται με τον κ. Τσίπρα. Παγίως το επιθυμούμε εμείς και νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα, ελπίζω και φαντάζομαι, να μην το αποφύγουν. Ο απευθείας διάλογος νομίζω ότι βοηθάει τον κόσμο να αντιληφθεί τι καθένας πρεσβεύει, αντιπροσωπεύει και τι προτίθεται να κάνει την επομένη των εκλογών.»

Για ευρωεκλογές, την κυβέρνηση και τις διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

«Με εγνωσμένες τις διαφωνίες αυτές, το κόμμα μας πήγε από το 4% στο 17%. Η δεύτερη πτυχή είναι, θα μου επιτρέψετε να πω ότι (έγινε) μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2012, ότι υπήρξαν παρερμηνείες σε δηλώσεις στελεχών μας, όπως η δήλωση Στρατούλη περί καταθέσεων που αξιοποιήθηκε καταλλήλως. Βεβαίως, εξαρτάται και από την ευθύνη που εμείς, ως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, (πρέπει να) δείχνουμε στη διατύπωση των απόψεών μας και τη στιγμή που επιλέγουμε να το κάνουμε. Με την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης, μπαίνουμε στην ευθεία της πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να είναι πρώτο κόμμα και καταλαβαίνει καθείς από εμάς ότι όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά από τη Ν.Δ. τόσο πιο εμφατικό θα είναι το πολιτικό μήνυμα και τόσο περισσότερο θα επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο. Εμείς, προσδοκούμε – νομίζω νομίμως, μέσα από το δημοκρατικό παιχνίδι – στην ανατροπή αυτής της κυβέρνησης, μέσα από τη λαϊκή βούληση.

Η Ν.Δ. έχει ένα διπλό πρόβλημα. Αυτό του αδύναμου κυβερνητικού εταίρου, διότι το ΠΑΣΟΚ καθημερινά φαίνεται ότι απομειούται ραγδαία σε ποσοστά και η κυβερνητική αλυσίδα είναι όσο δυνατός είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της. Αναδεικνύεται ένα μέγιστο πρόβλημα πολιτικής απονομιμοποίησης της κυβέρνησης, επίσης, και αναφέρομαι στα κρούσματα – μεμονωμένα μεν, αλλά είναι δομικά – της παρουσίας ακροδεξιών στοιχείων στο πλάι του πρωθυπουργού. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ κρίσιμο για τη δημοκρατία μας. Δεν συνέβαινε μόνο με την περίπτωση Μπαλτάκου, η οποία δεν είναι μεμονωμένη. Ο κ. Μπαλτάκος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ισχυρίζεται ότι δεν μίλαγε μόνο αυτός με τη Χρυσή Αυγή και μάλιστα ότι όσοι μίλαγαν ήταν και σε συγκεκριμένο ρόλο. Ο εκλεκτός του κ. Σαμαρά για την Αθήνα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, φαίνεται ότι ασθμαίνοντας τρέχει να καλύψει τον ακροδεξιό χώρο και τρέχει να χαϊδέψει αυτιά ακραίων. Έχει έντονο χρώμα ΛΑΟΣ το ψηφοδέλτιό του πλέον (με την υποψηφιότητα Πλεύρη). Αλλά γνωρίζουμε και τις δηλώσεις Κρανιδιώτη και γνωρίζουμε και τις τοποθετήσεις ανθρώπων που είναι πάρα πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, όπως ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος, την επομένη της δολοφονίας Φύσσα, βγήκε σε τηλεοπτικό σταθμό και αφιέρωσε 30’’ για να καταγγείλει τους φονιάδες της Χ.Α. και 30’ για να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ.»

Για την πρότασή του για δημοψήφισμα

«Εάν τα πράγματα στη διαπραγμάτευση δεν πάνε κατά το ευκταίο, ο λαός θα κληθεί να επικυρώσει ή να απορρίψει τη συμφωνία που επιθυμούν οι εταίροι να έχουμε. Αλλά η παρούσα συμφωνία θα ακυρωθεί με την ψήφο του λαού υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, δεν πρόκειται να εγείρουμε κανένα θέμα νομίσματος και πιστεύω ότι δεν θα το κάνουν ούτε οι εταίροι. Σε δημοψήφισμα θα μπει η συμφωνία και όχι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.»