Φανταστείτε τι θα γινόταν αν εξωγήινοι έκαναν επελάσεις στη Γη και άρπαζαν συστηματικά τις 15χρονες κοπέλες. Σε μηδέν χρόνο το ανθρώπινο είδος θα ήταν παρελθόν!

Το φανταστικό αυτό σενάριο δεν είναι δικό μου. Η πατρότητά του ανήκει στον καθηγητή Ιχθυολογίας και Αλιευτικής Βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Στεργίου, ο οποίος ανησυχεί – βάσιμα – για τη μανία μας να καταναλώνουμε ανώριμα ψάρια, ψάρια δηλαδή που δεν έχουν ακόμη αναπαραχθεί και δεν έχουν προλάβει να συμβάλουν στον πολλαπλασιασμό του είδους τους.

Πρόσφατα, ο κ. Στεργίου ένωσε τη φωνή του με εκείνη πολλών ακόμη που επιθυμούν να προστατεύσουν το κεφάλαιο «αλιεία» της χώρας μας κατά τη διάρκεια μιας ειδικής εκδήλωσης με σύνθημα «Αφήνω τον γόνο να γίνει… γονιός».
Περιττό να πούμε ότι ως περιοδικό γαστρονομίας υποστηρίζουμε ένθερμα οποιαδήποτε κίνηση στοχεύει σε μια βιώσιμη αλιεία. Οι τακτικοί αναγνώστες μας θα θυμούνται εξάλλου τον Γιάννη Μπαξεβάνη να επισημαίνει ότι πρέπει να προσέχουμε το μέγεθος των ψαριών που αγοράζουμε, ενώ ο Λευτέρης Λαζάρου αποτελεί έναν από τους πρεσβευτές της εκστρατείας ενημέρωσης για το δικαίωμα του γόνου να μεγαλώσει και να αφήσει απογόνους.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να διαβάσετε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη για να δείτε πόσο σημαντική είναι η συμβολή όλων μας στην προσπάθεια να διαφυλαχθεί ο θαλάσσιος πλούτος της χώρας μας για τις επόμενες γενιές.

Και φυσικά δεν ξεχάσαμε όλα αυτά που περιμένετε από εμάς: σε αυτό το τεύχος θα βρείτε οδηγίες για το σούβλισμα και το ψήσιμο του αρνιού, αλλά και συνταγές για όσους στρώσουν πασχαλινό τραπέζι στην πόλη. Εμπνευστείτε από τις επόμενες σελίδες για να διαλέξετε ανάμεσα σε αρνί ή κατσίκι, να ετοιμάσετε μεζέδες και σαλάτες, κουλουράκια και γλυκά.

Καλή Ανάσταση στις καρδιές και στις θάλασσές μας!