Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε την Παρασκευή άρθρα του νόμου που αφορά τον διορισμό των δικαστικών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ακυρώνει άρθρα που δίνουν στον υπουργό Δικαιοσύνης εξουσία επί του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το οποίο είναι υπεύθυνο για τους διορισμούς των δικαστικών.

Ο ανώτατος δικαστικός θεσμός της χώρας έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, μεσούντος του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που πλήττει την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στον υπουργό Δικαιοσύνης να επιβάλλει την ημερήσια διάταξη στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και εισαγγελέων, να ξεκινά έρευνες εναντίον των μελών του και να έχει τον τελευταίο λόγο για τον διορισμό των ανώτατων δικαστών.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση. «Η νομοθεσία που ετοιμάσαμε είναι μία νομοθεσία που συμμορφώνεται με το Σύνταγμα. Η ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μου έχει αλλάξει γνώμη. Φυσικά, όμως, θα συμμορφωθούμε με την απόφαση του δικαστηρίου» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Η απόφαση αποτελεί νέο πλήγμα στον Ερντογάν και στην προσπάθειά του να καταστείλει το σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο αντιμετωπίζουν στελέχη του κόμματός του.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο, που δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο όσον αφορά το διορισμό των δικαστών, είναι αντισυνταγματικό και ότι μοναδικός σκοπός του είναι να επιτρέψει στην κυβέρνηση να σταματήσει τις έρευνες για τα σκάνδαλα που την απειλούν.

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου ο Ερντογάν απομάκρυνε χιλιάδες αστυνομικούς και δικαστικούς από τις θέσεις τους.

Ο τούρκος πρωθυπουργός κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του, τα μέλη του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι εκμεταλλεύονται τη επιρροή του στην αστυνομία και τη Δικαιοσύνη για να εξυφάνουν μια «συνωμοσία» εναντίον της κυβέρνησής του προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η οργάνωση θέλει να εγκαταστήσει ένα «παράλληλο κράτος».

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τον αποκλεισμό του YouTube, αψηφώντας τις δικαστικές αποφάσεις.

Η τουρκική κανονιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών (BTK) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα τερματίσει τον αποκλεισμό του YouTube, παρά τις δικαστικές αποφάσεις για την άρση της απαγόρευσης.