Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας ανέτρεψε την Τετάρτη την απαγόρευση που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με ωάρια ή σπέρμα από δωρητές. Η απαγόρευση, την οποία στήριζε η Καθολική Εκκλησία, ανάγκασε χιλιάδες ζευγάρια να καταφύγουν στο εξωτερικό.

«Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις 4.000 ζευγάρια ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2012 για να αναζητήσουν δωρητές» δήλωσε η δικηγόρος Μαρία Πάολο Κοσταντίνι που έφερε την υπόθεση στο δικαστήριο.

Η Κοσταντίνι υποστήριξε ότι η απαγόρευση αίρεται αυτόματα, ωστόσο η υπουργός Υγείας Μπεατρίς Λορενζίν, πρώην σύμμαχος του Μπερλουσκόνι από την κεντροδεξιά, δήλωσε ότι η άρση απαιτεί έγκριση του Κοινοβουλίου.

Ο νόμος που απαγόρευε τη χρήση ωαρίων και σπέρματος από δωρητές τέθηκε σε ισχύ το 2004 και, όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, θεωρήθηκε απόπειρα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να κερδίσει την εύνοια της εκκλησίας και τους Χριστιανοδημοκράτες ψηφοφόρους.

Η ομάδα της Κοσταντίνι υποστήριξε με επιτυχία στο δικαστήριο ότι η απαγόρευση συνιστά ένα είδος διάκρισης εναντίον των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς άλλα υπογόνιμα ζευγάρια μπορούν να χρησιμοποιούν άλλα μέσα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που θεωρούνται νόμιμα.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, η Καθολική Εκκλησία συνεχίζει να μην συμφωνεί με την άρση της απαγόρευσης, ωστόσο ο πάπας Φραγκίσκος δείχνει να έχει «μια πιο συμπαθητική, λιγότερο παρεμβατική στάση».

Η Κοσταντίνι δηλώνει επίσης ότι στο δικαστήριο τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της απαγόρευσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, τους ανύπαντρους και τις γυναίκες που έχουν ξεπεράσει την αναπαραγωγική ηλικία.