Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνίσει η Γαλλία τις κινήσεις της για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς την Τετάρτη.

«Θα παρουσιάσουμε λεπτομερώς την πορεία του προϋπολογισμού μας τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο Βαλς στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Στην ερώτηση εάν το Παρίσι θα ζητήσει από την ΕΕ να δοθεί παράταση στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ο γάλλος πρωθυπουργός απάντησε ότι ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν.

Το Παρίσι εξασφάλισε τον περασμένο χρόνο παράταση δύο ετών, μέχρι το 2015, για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%. Όμως, ο στόχος αυτός μοιάζει ανέφικτος, μετά τη δημοσιοποίηση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2013 έφθασε στο 4,3% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν έχει δηλώσει ότι προτίθεται να συζητήσει με τις Βρυξέλλες το χρονοδιάγραμμα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, σημειώνοντας ότι είναι «προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης να βρεθεί ένας ικανοποιητικός ρυθμός».

Ωστόσο, αντίθετοι με το να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Γαλλία εμφανίστηκαν τόσο ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν και τέως πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Όλι Ρεν.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Budesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η αξιοπιστία των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης βρίσκεται σε κίνδυνο και πως η πρόταση της Γαλλίας να της δοθεί επιπλέον χρόνος για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος αποτελεί μια «δοκιμασία» για τους κανόνες.

«Είναι ζωτικής σημασίας να εμμείνουμε σε αυτούς του κανόνες. Δεν είναι αρκετό να συμφωνήσουμε σε νέους κανόνες, θα πρέπει και να τους τηρήσουμε»
διεμήνυσε στο Παρίσι με δηλώσεις του στην ολλανδική δημόσια τηλεόραση.