Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα χρειαστεί «εντατικές» προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι διαφορές με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Μετά το τέλος των διήμερων επαφών, η Άστον ανακοίνωσε ότι ο επόμενος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στο Ιράν και την Ομάδα των Έξι θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου στη Βιέννη.

Στόχος είναι να υπάρξει μακροπρόθεσμη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το Ιράν καλείται να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σε αντάλλαγμα θα αρθούν κάποιες από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον του.

Η Ομάδα των Έξι και το Ιράν έχουν ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία την 20ή Ιουλίου.

Την Τετάρτη, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να εκχωρήσει τα οφέλη που έχουν προκύψει από το πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι διαπραγματευτές του Ιράν δεν θα πρέπει να υποχωρήσουν μπροστά στα θέματα, για τα οποία «θα τους ασκηθούν πιέσεις» είπε ο Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, μιλώντας σε πυρηνικούς επιστήμονες την Τετάρτη, Ημέρα Πυρηνικής Τεχνολογίας για την Τεχεράνη.

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν. Αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσουν και δεν θα καθυστερήσουν τις δραστηριότητες του Ιράν που αφορούν την πυρηνική έρευνα και ανάπτυξη» τόνισε.

Η Τεχεράνη, δήλωσε, συμφώνησε να διαπραγματευτεί για να μπει τέλος «στο εχθρικό κλίμα που δημιουργήθηκε από τις αλαζονικές δυνάμεις κατά του Ιράν».

Ο Χαμενεΐ έκανε τις δηλώσεις αυτές την ώρα που διαπραγματευτές από την Τεχεράνη συναντούν διαπραγματευτές από την Ομάδα των Έξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) για δεύτερη ημέρα, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ζητά άρση των κυρώσεων.

Κόντρα με τις ΗΠΑ για τον νέο πρεσβευτή στον ΟΗΕ

Διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσινγκτον σχετικά με τον διορισμό του νέου πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ.

Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν εκφράσει την οργή τους για την επιλογή του Χαμίντ Αμπουταλεμπί, ο οποίος φέρεται να είχε διαδραματίσει ρόλο στην κρίση του 1979-1981 όταν 52 αμερικανοί εργαζόμενοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη κρατήθηκαν όμηροι από ιρανούς φοιτητές για 444 ημέρες.

Το Ιράν απέρριψε ως «απαράδεκτες» τις επιφυλάξεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Την Τρίτη ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι θεωρεί την πρόθεση του Ιράν να διορίσει στη θέση αυτή τον Αμπουταλεμπί «ανησυχητική», σύμφωνα με τον Τζέι Κάρνεϊ.

«Ενημερώσαμε την (ιρανική) κυβέρνηση ότι η επιλογή αυτή δεν είναι βιώσιμη» υπογράμμισε ο Κάρνεϊ, ο οποίος σχεδόν είπε ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ στον Αμπουταλεμπί.

«Η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης ως προς την (επιλογή) του Ιράν για τον απεσταλμένο του στον ΟΗΕ δεν είναι αποδεκτή. Το Ιράν έχει διαβιβάσει επισήμως τις απόψεις του» δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ.

Η Αφχάμ πρόσθεσε ότι ο Αμπουταλεμπί είναι μεταξύ των καλύτερων και πιο έμπειρων διπλωματών του Ιράν, επισημαίνοντας ότι έχει υπηρετήσει στην Ιταλία, το Βέλγιο και την Αυστραλία.

Τη Δευτέρα πέρασε από τη Γερουσία ένα νομοσχέδιο βάσει του οποίου ενδέχεται να απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ στον Αμπουταλεμπί.

Ο ίδιος ο Αμπουταλεμπί σε δηλώσεις του σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης υποβάθμισε τον ρόλο του στη διάρκεια της κρίσης των ομήρων επισημαίνοντας ότι ήταν απλώς ένας μεταφραστής.