Μόνο σε ένα μέρος μπορούν οι επιχειρήσεις να βρουν τους πόρους πουαπαιτούνται για την ανάπτυξη…Στα πανεπιστήμια, την πηγή των δεξιοτήτων και της καινοτομικής σκέψης.

Μόνο σε ένα μέρος μπορούν τα πανεπιστήμια να βρουν τους πόρους που απαιτούνται για την ανεξάρτητη λειτουργία τους προς τη δημιουργία δεξιοτήτων και καινοτομικής σκέψης… Στις επιχειρήσεις, τον κατεξοχήν δημιουργό πλούτου και αποδέκτη του «προϊόντος» τους.

Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο με θέμα: «Πανεπιστημιακή – Επιχειρηματική Συνεργασία».
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του BGS, Βασίλης Ζώτος, ο οποίος αφού προλόγισε το θέμα της εσπερίδας, έκανε μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας και του ρόλου του BGS στην ελληνική κοινωνία.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Βρετανού Πρέσβη στην Ελλάδα κυρίου John Kittmer, ο οποίος αναφέρθηκε στο τι ισχύει αναφορικά με το θέμα αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο και το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των πανεπιστημίων ως πηγές ισχύος των σύγχρονων οικονομιών που είναι βασισμένες στη γνώση.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη με τον guest speaker Sir Tim Wilson, υπεύθυνο για τη σύνταξη της έρευνας«The Wilson Review –a review of business-university collaboration» στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος με πολύ γλαφυρό τρόπο παρουσίασε την πρωτοβουλία ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής-Επιχειρηματικής Συνεργασίας στα βρετανικά πανεπιστήμια, τα οφέλη αλλά και τις δυσκολίες αλλαγής κουλτούρας, τονίζοντας τη σημαντικότητα που μπορεί να έχει η ΠΕΣ για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο των χωρών.

Στη συνέχεια, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που διεξήχθη από τα μέλη του

«BGS Economics Group», με βάση πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα για την ΠΕΣ, πραγματοποιήθηκε από τον Γιώργο Ραουνά. Αναλύθηκαν τα δομικά στοιχεία του οικοσυστήματος της ΠΕΣ για τους τύπους συνεργασίας (R&D, Κινητικότητα, Λοιπές συνεργασίες), οι πυλώνες που την επηρεάζουν (πλεονεκτήματα, κίνητρα, εμπόδια, δημογραφικά) και τα ενδιαφερόμενα μέρη (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και πολιτεία).

Με βάση την εκτεταμένη και πολύπλευρη γνώση και εμπειρία του, κάθε συμμετέχων στο πάνελ παρουσίασε σκέψεις και προτάσεις για τη σταδιακή υιοθέτηση διεθνών επιτυχημένων πρακτικών και την ενδυνάμωση κάποιων καλών πρωτοβουλιών ΠΕΣ στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Καλογήρου (καθηγητής ΕΜΠ )έθεσε το συστημικό πρόβλημα που υπάρχει στη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΠΕΣ στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο Σπύρος Λιούκας (καθηγητής ΟΠΑ), αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ενεργειών συνεργασίας, ειδικά σε περίοδο κρίσης όπως η σημερινή, καθώς και στην αναγκαία μεταστροφή των ιδρυμάτων προς τις ανάγκες της αγοράς. Ο Σπύρος Φωτεινός (Lavipharm),αναφέρθηκε στο σύνολο κινήτρων που πρέπει να δοθούν προς τα πανεπιστήμια (π.χ. royalties) προκειμένου να πειστούν και να προχωρήσουν σε επιχειρηματικές συνεργασίες. Ο Παντελής Τζωρτζάκης έκανε λόγο για την ανάγκη αύξησης της καινοτόμου σκέψης από την πλευρά των πανεπιστημιακών, τη βοήθεια που πρέπει να υπάρξει από τον χρηματοδοτικό τομέα (εύρεση κεφαλαίων) για δράσεις ΠΕΣ καθώς και την ανάγκη δημιουργίας προτύπων (role models).
Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως οι πανεπιστημιακοί δεν θα πρέπει να κρίνονται μόνο βάσει δημοσιεύσεων αλλά και εφαρμογής της παραγόμενης γνώσης, ενώ για την ευρύτερη εφαρμογή της αποτελεσματικής ΠΕΣ απαιτείται βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου και της διαμορφούμενης πολιτικής, αλλά κυρίως αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας.