Συνεχίζεται η ένταση στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου Αθηνών με αφορμή τις εκλογές για την εκλογή κοσμήτορα της Φιλοσοφικής.

Με ανακοίνωση του το Δ.Σ. του συλλόγου διδακτικού προσωπικού της Σχολής «εκφράζει ομόφωνα την εντονότατη διαμαρτυρία του για την αναβολή των εκλογών για την ανάδειξη Κοσμήτορα, η οποία ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασης του Συμβουλίου του Ιδρύματος (Σ.Ι.)».

«Το Σ.Ι. επικαλείται την πιο αντιδημοκρατική διάταξη των νόμων 4009/11 και 4076/12, αυτή που του δίνει το δικαίωμα να προεπιλέγει υποψηφίους για τις κοσμητορικές (και τις πρυτανικές) εκλογές. Πρόκειται για διάταξη που δεν συνάδει προς το ακαδημαϊκό και δημοκρατικό ήθος που οφείλουν να διαθέτουν τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου και παραπέμπει σε καθεστώτα και πρακτικές που ελπίζαμε ότι ανήκουν οριστικά στο παρελθόν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του συλλόγου.
«Σίγουρα πάντως αυτή η διάταξη αντιστρατεύεται τις διακηρύξεις του Σ. Ι. περί ανοικτού και εξωστρεφούς πανεπιστημίου, καθώς οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ακόμα χειρότερα, στην παρέμβασή του το Σ. Ι. αφήνει απειλητικά υπονοούμενα για τις μελλοντικές κρίσεις εξέλιξης συναδέλφων σε περίπτωση που εκείνοι/ες συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και ασκήσουν το θεσμικά και δημοκρατικά κατοχυρωμένο εκλογικό τους δικαίωμα. Η άσκηση ψυχολογικής βίας και η αυταρχικότητα δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο» τονίζουν οι καθηγητές του Ιδρύματος.
Επίσης αναφέρουν στην ίδια ανακοίνωση ότι «για να στηρίξει τις απόψεις του, το Συμβούλιο Ιδρύματος επικαλείται τη γνωμοδότηση 83/2014 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ωστόσο απομονώνει και παρουσιάζει επιλεκτικά μόνο εκείνα τα σημεία της που υποτίθεται ότι το εξυπηρετούν, ενώ από την άλλη σκοπίμως αποσιωπά τα σημεία της γνωμοδότησης που αποδεικνύουν ότι η απόφαση του Σ. Ι. για την απόρριψη της υποψηφιότητας της καθηγήτριας κυρίας Ελένης Καραμαλέγκου ήταν νομικά άκυρη, συνεπώς η απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής να προχωρήσει στη διενέργεια των εκλογών είναι απολύτως σύννομη».
Οι καθηγητές υπενθυμίζουν ότι «το Σ. Ι. απέρριψε την υποψηφιότητα της κυρίας Καραμαλέγκου χωρίς την παραμικρή αιτιολόγηση, μολονότι υπερπληροί τόσο τα τυπικά όσο και τα ουσιαστικά κριτήρια για τη θέση του κοσμήτορα, καθώς έχει πολυετή διοικητική πείρα (ενδεικτικά: διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύντρια του μεγαλύτερου τομέα της Φιλοσοφικής Σχολής, του τομέα κλασικής φιλολογίας, αναπληρώτρια προέδρου και στη συνέχεια πρόεδρος του μεγαλύτερου Τμήματος της ίδιας Σχολής, του Τμήματος Φιλολογίας, είχε δε ήδη εμπειρία στην άσκηση καθηκόντων Κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής) και είναι εγνωσμένου κύρους τόσο εντός της Σχολής όσο και ευρύτερα στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών και της χώρας γενικότερα. Στην απόρριψη της υποψηφιότητάς της το Σ. Ι. δεν υποστήριξε ότι η κυρία Καραμαλέγκου δεν διαθέτει τα προβλεπόμενα από το νόμο προσόντα, συνεπώς αυτή η απόρριψη δεν έχει καμία ισχύ».
Οι καθηγητές της σχολής αναφέρουν ότι η αρμόδια τριμελής εφορευτική επιτροπή απολύτως σύννομα αποφάσισε να προχωρήσει στη διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής με υποψήφια την κυρία Καραμαλέγκου. Και ζητούν από τους αρμόδιους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Ιδρυμα και να ολοκληρωθούν οι σχετικές εκλογές.