Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έχει σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Την Τρίτη, ο κ. Ομήρου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, καθώς και με τους προέδρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π.Καμμένο και της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλη και τον γγ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα. Στο επίκεντρο των επαφών του Γ.Ομήρου βρίσκονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ περιέγραψε στους συνομιλητές του τις δυσκολίες που έχει η διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι κάθε τόσο η άλλη πλευρά βάζει στις διαπραγματεύσεις «παράπλευρα αιτήματα». «Θέλουμε, σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει η ενιαία πολιτική κυριαρχία στην Κύπρο» επισήμανε.

Υποδεχόμενος τον κ. Ομήρου, ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε: «Παρακολουθούμε με αγωνία τα όσα γίνονται στο νησί». Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, το κοινό ανακοινωθέν, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας ότι «βεβαίως, παρά τις αδυναμίες που έχει αυτό το κοινό ανακοινωθέν, ορισμένες αμφισημίες, οι λεγόμενες εποικοδομητικές ασάφειες, ασφαλώς στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική-κυπριακή πλευρά, όπως είναι αναμενόμενο και επιβαλλόμενο, για να διαφυλαχθούν οι αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Αναφερόμενος στις αρχές λύσης, ο κ. Ομήρου μίλησε για μία κυριαρχία ενιαία και αδιαίρετη, μία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία υπηκοότητα στα πλαίσια ενός ομοσπονδιακού και όχι συνομοσπονδιακού κράτους, όπως επιδιώκει η Τουρκία. «Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις δεν διαφαίνεται αλλοίωση της τουρκικής στάσης, σε σχέση δηλαδή με προτάσεις-θέσεις που κατετέθησαν αυτά τα τελευταία 40 χρόνια», πρόσθεσε. Όπως είπε, «ευχή-ελπίδα είναι να υπάρξει αλλοίωση της τουρκικής στάσης», ωστόσο αυτό μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται. «Αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία δεν μπορούμε να διαγράψουμε» ανέφερε.

Ο κ. Ομήρου επισήμανε, δε, ότι θα πρέπει και οι Ηνωμένες Πολιτείες, «οι οποίες φαίνεται να έχουν έναν αναβαθμισμένο ρόλο στις προσπάθειες για τη λύση αυτή τη φορά, να κατανοήσουν -όπως και οι εταίροι μας στην ΕΕ- ότι μόνο με άσκηση αποτελεσματικών παραινέσεων, πιέσεων, νουθεσιών προς την Τουρκία θα υπάρξει διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης» και πρόσθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση, «η Τουρκία θα συνεχίσει να παρουσιάζεται ως ο ουδέτερος τρίτος, ως ο καλόπιστος παρατηρητής, ο οποίος τάχατες επείγεται για λύση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια κινητικότητα, «γιατί βέβαια υπάρχει, βάσει του ανακοινωθέντος με όλα αυτά που είπατε, αλλά πρέπει πέρα από το ανακοινωθέν να υπάρξουν τα επόμενα βήματα, τα οποία η Άγκυρα -γιατί πάντοτε λέγαμε ότι δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά είναι η Άγκυρα το κέντρο των αποφάσεων- δεν έχει αποφασίσει ακόμα να δώσει ώθηση σε αυτή την προσπάθεια».