• Αναζήτηση
 • Με μεγάλη επιτυχία η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για €3 δισ. με απόδοση 4,95% μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού

  Οι πάντες στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν ότι το θετικό κλίμα που δημιουργείται από χθες για την ελληνική οικονομία θα επιβεβαιωθεί από το πρωί της Πέμπτης (ώρα Λονδίνου), μια στιγμή που σφραγίζει την επιστροφή της χώρας στις αγορές με 5ετή ομόλογα ύστερα από 4 χρόνια αποκλεισμού.

  Με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι: «Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%. Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα.
  Η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή.
  Η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα».


  Μεγάλη Προφορά

  Ανοιξε και επίσημα στις 11:00 της Πέμπτης το βιβλίο των προσφορών που σφράγισε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος η ζήτηση ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ από 550 ενδιαφερόμενους με το κουπόνι να είναι στο 4,75 και την απόδοση στο 4,95% κάτω από ψυχολογικό όριο του 5%. Το υπουργείο Οικονομικών πήρε και τα 3 δισ. ευρώ που μπορούσε να τραβήξει από την αγορά.

  Bloomberg: Η ζήτηση υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ

  H απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε στο 5,9%, έχοντας φθάσει την Τετάρτη και στο 5,8%, καθώς η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με την έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η ζήτηση για την ελληνική έκδοση υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ με τον αριθμό των εντολών αγορών να είναι μεγαλύτερος από 550, ενώ το επιτόκιο της έκδοσης (κουπόνι) θα είναι 4,75% και η απόδοση των ομολόγων 4,95%.

  Πολύ θετικό το κλίμα από την Τετάρτη

  Οι πάντες στο οικονομικό επιτελείο ανέμεναν ότι το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε από χθες Τετάρτη για την ελληνική οικονομία θα επιβεβαιωθεί το πρωί της Πέμπτης, με την επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές με 5ετή ομόλογα ύστερα από 4 χρόνια αποκλεισμού.


  «Η έξοδος στις αγορές είναι καταλυτική για την ελληνική οικονομία και αυτό θα αποδειχθεί σε 2-3 μήνες»
  . Με αυτή τη φράση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) εξέφρασε την Τετάρτη αισιοδοξία για τη συνολική αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα το οποίο αρχίζει από τις αγορές και αναμένεται ότι θα επηρεάσει σύντομα την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών.
  Θετικό σήμα έδωσαν ήδη από το βράδυ της Τετάρτης οι πληροφορίες για προεγγραφές άνω των 16 δισ. ευρώ, οι οποίες αν επιβεβαιωθούν σημαίνουν ότι υπερκαλύπτεται πάνω από 6 φορές το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που ζητεί το ελληνικό Δημόσιο.
  Η εξέλιξη αυτή οδηγεί ορισμένους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και κάτω από το 5%.

  Το «κάζο» του 2010
  Η τελευταία «επαφή» της Ελλάδας με τις αγορές ήταν μια παταγώδης αποτυχία. «Ηταν τον Απρίλιο του 2010, για 20ετές ομόλογο, ζητήσαμε 1 δισ. και πήραμε μόνο 390 εκατ. ευρώ» θυμήθηκε χθες κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ για την έκδοση που προοικονομούσε τον επερχόμενο αποκλεισμό που κράτησε 4 χρόνια.

  Ερωτήσεις – απαντήσεις για την έκδοση
  Κύκλοι του υπουργείου Οικονομιών έδωσαν την Τρίτη απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που αφορούν στη σημερινή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές:

  Πόσα χρήματα ζητάει η Ελλάδα;
  «Εχουμε βγει για 2,5 δισ. Το ποσό θα καθοριστεί στο τέλος. Καμία έκδοση δεν έχει από την αρχή της ένα συγκεκριμένο ποσό. Πρέπει να δεις πόσα πιάνεις και τι ακριβώς θέλεις να πάρεις. Δεν αποσκοπούμε στο να μαζέψουμε χρήματα, αλλά βασικά στο να φτιάξουμε μια καμπύλη επιτοκίων. Με άλλα λόγια να αποκτήσουμε ένα συγκεκριμένο επιτόκιο για το περιθώριο των 5 ετών.
  Είναι λάθος να αντιμετωπίζεται μια έκδοση στις αγορές σαν ένα αυτοτελές δάνειο, το οποίο έχει κόστος 3%, 3,5% ή 5%. Διότι όταν βγαίνεις στις αγορές επηρεάζεις όλο σου το χρέος, όλη την καμπύλη, τη διετία, την τριετία την 20ετία, τα πάντα.
  Το γεγονός ότι δημιουργήσαμε στους υποψήφιους επενδυτές την αφορμή να ασχοληθούν με την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν σε ένα συγκεκριμένο asset είναι η αρχή προκειμένου να έρθουν περισσότερες χρηματοροές στην Ελλάδα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση της οικονομίας.
  Η έξοδος στις αγορές είναι καταλυτική για την ελληνική οικονομία και θα αποδειχθεί αυτό σε 2-3 μήνες».

  -Υπάρχει ενδεχόμενο να αντλήσουμε τα 3 δισ. ευρώ;
  Στόχος είναι τα 2,5 δισ. ευρώ. Πάντα πρέπει να έχεις ένα στόχο όταν ξεκινάς, αλλά ποια θα είναι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από παραμέτρους που έχουν να κάνουν με ένα συσχετισμό μια καλής απόδοσης και ενός ικανοποιητικού ποσού».
  -Πότε ανοίγει το βιβλίο των προσφορών;
  -«Το βιβλίο ανοίγει το πρωί (σ.σ.:Πέμπτη). Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη ώρα. Θα είναι το πρωί, Λονδίνου».
  -Θα ξαναβγούμε με 7ετές ή 3ετές ομόλογο;
  -«Ό,τι δείξουν οι αγορές. Γι αυτό δεν εφησυχάζουμε, ούτε πανηγυρίζουμε. Το να μεμψιμοιρούμε όμως είναι έγκλημα, όπως κάνουν μερικοί».
  Υπάρχει περίπτωση για 12μηνο έντοκο δανεισμό;
  -«Δεν είναι κάτι που το έχουμε αποκλείσει. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι μια δεύτερη προσέγγιση, η οποία πιθανόν να προσφερθεί σε νοικοκυριά -να το πω έτσι- και όχι σε θεσμικούς. Αυτή τη στιγμή πάντως υπάρχει ζήτηση από θεσμικούς. Το έντοκο είναι εργαλείο ρευστότητας».


  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk