«Η ελληνική κυβέρνηση μεριμνά διαρκώς για τη διαμόρφωση και εφαρμογή του βέλτιστου δυνατού και συμβατού με το Κοινοτικό Δίκαιο θεσμικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, τονίζοντας ότι αυτά γίνονται «με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και με κύριο στόχο τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του πιστωτικού συστήματος, ώστε αυτό να συμβάλει όλο και πιο αποτελεσματικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη, για την ανακεφαλαιοποίηση και τη στήριξη της παραγωγικής ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει, εξάλλου, ότι θεωρείται απαραίτητη η προσέλκυση εγχώριων και αλλοδαπών ιδιωτικών επενδυτών, των οποίων οι τοποθετήσεις στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο αλλά και για ολόκληρη την οικονομία.

«Εκτιμούμε ότι οι πρόσφατες εξαιρετικά θετικές εξελίξεις στον τομέα αυτό δικαιώνουν την κυβερνητική στρατηγική» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ που είχε καταθέσει την ερώτηση στη Βουλή έχει διατυπώσει τη θέση ότι «εφόσον οδηγηθούμε σε νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, επιβάλλεται αυτή να γίνει με τρόπο που να προστατεύεται η επένδυση του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, ύψους 25 δισ. ευρώ, χωρίς να αλλάξει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εξαγορά των warrants της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης».