Όλο και πιο κοντά σε έναν εκ νέου «πόλεμο» για το φυσικό αέριο βρίσκονται Ουκρανία και Ρωσία, μετά την άρνηση του Κιέβου να πληρώσει την αυξημένη τιμή που έθεσε η Gazprom από την προηγούμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ η ένταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει, με υποστηρικτές της Ρωσίας να εισβάλλουν σε κυβερνητικά κτίρια σε τρεις πόλεις.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η νέα τιμή του φυσικού αερίου είναι άδικη και η Ουκρανία δνε θα πληρώσει. «Η Ρωσία δεν μπόρεσε να καταλάβει την Ουκρανία με τη στρατιωτική της ισχύ και τώρα σχεδιάζει να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία μέσω του φυσικού αερίου και της οικονομίας» είπε ο Γιατσενιούκ και προσέθεσε ότο το Κίεβο θα συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο στην αποδεκτή τιμή των 268 δολαρίων (περίπου 200 ευρώ) τα 1.000 κυβικά μέτρα.
Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία ανακοίνωσε δύο διαδοχικές αυξήσεις στη τιμή του φυσικού αερίου, στα 485,50 δολάρια (περίπου 355 ευρώ) ανα 1.000 κυβικά μέτρα. Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα κινηθεί η Ρωσία αν η Ουκρανία πράγματι δεν πληρώσει αυτή την άυξηση, αλλά στο παρελθόν έχει διακόψει την παροχή. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι ένα ακανθώδες ζήτημα μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με την Ευρώπη να κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο.
Η Ρωσία έχει προχωρήσει στη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, δύο φορές στο παρελθόν, το 2006 και το 2009. Μία νέα πιθανή διακοπή τρομάζει τις αγορές, ωστόσο οι συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα είναι το ίδιο σφοδρές τώρα, εξαιτίας των νέων αγωγών που δεν περνούν μέσα από την Ουκρανία. Επιπλέον, η «υψηλή περίοδος» στην κατανάλωση φυσικού αερίου έχει παρέλθει, κάτι που σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς φυσικό αέριο εν μέσω βαρυχειμωνιάς.