Στην πολιτική θα στραφεί η Ολγα Μπογκομόλετς, η ουκρανή γιατρός που αναδείχθηκε σε ηρωίδα της Πλατείας Ανεξαρτησίας στο Κίεβο επειδή παρείχε ακούραστα τις πρώτες βοήθειες στους τραυματισμένους διαδηλωτές.
Την 48χρονη γιατρό ακολούθησε το «Spiegel» σε μια από τις πρώτες, διερευνητικές πολιτικές εκδηλώσεις της, στην οποία προσκάλεσε «φίλους από την κοινωνία των πολιτών» για μια συζήτηση. Το θέμα ήταν το μέλλον της Ουκρανίας και η επόμενη μέρα της κρίσης στην Κριμαία, αλλά η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ίδια τη Μπογκομόλετς.
«Γνωρίζετε ότι δεν έχω τα χρήματα για μια προεδρική εκστρατεία», λέει. Αυτό είναι το πρόβλημα αλλά και το μεγαλύτερο ατού της.
Είναι δερματολόγος, ειδικευμένη στην θεραπεία όγκων με λέιζερ, και προέρχεται από ιατρική «δυναστεία»: οι γονείς και οι παππούδες της ήταν γιατροί. Θεωρείται ειδική στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του δέρματος και παρέχει υπηρεσίες υγείας σε ορφανά επί χρόνια. Είναι επίσης ιδιοκτήτρια της κορυφαίας κλινικής για δερματολογικές και κοσμητικές επεμβάσεις στο Κίεβο. Εχει ως πελάτες πολλούς ισχυρούς, ανάμεσά τους και έναν πρώην πρόεδρο, αλλά η ίδια δεν είναι πλούσια. Είναι παντρεμένη, σε δεύτερο γάμο, με γνωστό δικηγόρο και έχει τέσσερα παιδιά.
Χιλιάδες άτομα πήγαν να παρακολουθήσουν την ομιλία της την Κυριακή που το «Spiegel» συνάντησε την Μπογκομόλετς. Αυτό αποτελεί προσωπική της επιτυχία αλλά και μέτρο της απογοήτευσης που επικρατεί στην πλατεία Μαϊντάν πέντε εβδομάδες μετά την αποχώρηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Οι διαδηλωτές έβαλαν σε κίνδυνο την ζωή τους ζητώντας νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση. Αλλά ο νέος πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιάτσενιουκ, καθώς και άλλα γνωστά από παλιά πρόσωπα της πολιτικής που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του δεν αποτελούν σημαντική αλλαγή. Οι επαναστάτες νιώθουν προδομένοι.
Αφότου πρωτοξέσπασαν οι διαδηλώσεις τον περασμένο Νοέμβριο, η Μπογκομόλετς περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της έξω στο κρύο φορώντας ένα βαρύ παλτό. Στη διάρκεια των ταραχών, διοργάνωσε την ιατρική περίθαλψη των τραυματισμένων. Στεκόταν μπροστά στους αστυνομικούς για να τους εμποδίσει να συλλάβουν τραυματίες διαδηλωτές στα νοσοκομεία. Συντόνισε την ιατρική περίθαλψη στις πιο αιματηρές διαδηλώσεις της 20ής Φεβρουαρίου κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότερα από 60 άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

Εκείνη τη μέρα βρισκόταν στο λόμπι του Hotel Ukraine, που είχε μετατραπεί σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο, και είδε πολλούς να πεθαίνουν στα χέρια της ενώ ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν διαδηλωτές από την ταράτσα του ξενοδοχείου.

Ολη αυτή η δράση της χάρισε τα παρατσούκλια «Λευκός άγγελος» και «Μητέρα Τερέζα της Ουκρανίας».
Όταν ο Γιάτσενιουκ σχημάτιζε την κυβέρνησή του, σύμβουλοί του την βολιδοσκόπησαν τηλεφωνικά για το αν ήταν σύμφωνη να αναλάβει υπουργός Υγείας. Η Μπογκομόλετς απαίτησε να λειτουργεί το υπουργείο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, διαφάνεια στην κοστολόγηση των ιατρικών υπηρεσιών και μια νέα ομάδα συνεργατών. Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού την άκουσαν προσεκτικά και την επομένη διέδωσαν ότι είχε αρνηθεί το υπουργείο Υγείας.
Ηταν ψέμα, ένα από τα συνήθη πολιτικά ψέματα. Αλλά για την Μπογκμόλετς, ήταν μια αναμφισβήτητη ένδειξη ότι οι παλαιές δυνάμεις, οι ολιγάρχες και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί έχουν καταλάβει τη νέα κυβέρνηση.