Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην γγ της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου ενώπιον της εισαγγελέως εσωτερικής ποινικής δίωξης, στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Καλλιόπης Νταγιάντα, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για το αδίκημα (κακούργημα) της παραβίασης προσωπικών δεδομένων – με τημαγνητοσκόπηση της επίμαχης συνομιλίας, από τον Ηλία Κασιδιάρη. Βγαίνοντας δήλωσε στους δημοσιογράγους «Ημουν, είμαι και θα είμαι ΝΔ»

Την εκδοχή του για το πώς και υπό ποιες συνθήκες διεξήχθη η συνομιλία με τον Ηλία Κασιδιάρη έδωσε ο Τάκης Μπαλτάκος στην εισαγγελέα Πρωτοδικών κυρία Καλλιόπη Νταγιάντα στην απολογία του που κράτησε περίπου δυόμιση ώρες. Ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, κατέστησε σαφές ότι η συνομιλία με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής ήταν πρωτοβουλία του τελευταίου, ενώ επέμεινε ότι η προσέγγιση γινόταν από πλευράς του αποκλειστικά και μόνον για λόγους τακτικής, προκειμένου η κυβέρνηση να γνωρίζει στρατηγικές, μεθόδους και κινήσεις, και να μην δρα «τυφλά» απέναντι στο κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Μπαλτάκος έδωσε χρονικό στίγμα, λέγοντας ότι η επαφή με τον Κασιδιάρη έγινε περί τον Οκτώβριο, περίπου έξι μήνες πριν, και πάντως μετά τις πρώτες προφυλακίσεις, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κατά τη συνομιλία δεν ήταν οι δυο τους – «υπήρχε και τρίτο πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά -, αφού το γραφείο στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ήταν σε πλήρη λειτουργία, και τη συνάντηση δεν την περιέβαλε καμία μυστικότητα.

Υποστήριξε μάλιστα ότι ό,τι έλεγε στο βίντεο προς τον Ηλία Κασιδιάρη, είτε ήταν ήδη δημοσιευμένο, είτε δεν ήταν ορθό, δεν έδινε με άλλα λόγια πληροφορίες, και επέμεινε ότι η τακτική προσέγγισης αποτελούσε δική του πρωτοβουλία, ως εκ τούτου και δεν ενημέρωνε κανέναν στην κυβέρνηση, παρά μόνον εάν επρόκειτο για ζητήματα τεχνικά, διαδικαστικά. Ο ίδιος ομολόγησε πάντως ότι διατηρούσε την υποψία ότι μπορεί να μαγνητοφωνούνταν οι συνομιλίες!

«Ανέλαβα μια κίνηση ρίσκου, γι’ αυτό είμαι εδώ. Ήταν κίνδυνος – θάνατος. Ο Πρωθυπουργός όμως είχε να παλέψει με τη Μέρκελ και τονΜπαρόζο. Θα τον έβαζα να παλέψει και με τον Κασιδιάρη. Εγώ γιατί ήμουν εκεί; Για να υπογράφω ΦΕΚ και δοκίμια;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης δεν δίστασε να αναφέρει ότι αρχικώς είχε καταγραφεί πολιτική διαφωνία ως προς τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος Χρυσή Αυγή, η οποία αργότερα καθορίστηκε από τις ίδιες τις εξελίξεις.

Ισχυρίστηκε, πάντως, ότι μετά τον φόνο του Παύλου Φύσσα, οι συναντήσεις και κινήσεις του ήταν λιγοστές, ενώ εξήγησε ότι η δολοφονία ήταν υπεραρκετή για να καταστραφεί η Χρυσή Αυγή. «Σε μια χώρα που ελευθερώθηκε από κλέφτες και αρματωλούς, δεν κάνεις ήρωες με χειροπέδες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάκος.

Παραδέχθηκε πάντως ότι με προσωπική του πρωτοβουλία κάλεσε τον Κασιδιάρη (μετά τη συνάντηση που έχει καταγραφεί), στο γραφείο του και του είπε «μη βλέπετε φαντάσματα, τα στοιχεία είναι στοιχεία».

Όταν ερωτήθηκε μάλιστα κατά πόσο φοβάται για τη δημοσιοποίηση και άλλων βίντεο, ήταν αρνητικός, λέγοντας ότι η κύρια και βασική επαφή του ήταν με τον Ηλία Κασιδιάρη.

«Θέλω να τιμωρηθεί ο Κασιδιάρης»

Ο πρώην στενός συνεργάτης εξέφρασε την επιθυμία του να τιμωρηθεί ο Ηλίας Κασιδιάρης – πρόκειται για κακούργημα άλλωστε, είπε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν είχε επαφή με τον Αντώνη Σαμαρά, ούτε όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του, ούτε και τις μέρες που ακολούθησαν, ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν είναι πικραμένος απάντησε με μία ρήση του Ευαγγελίου : «εν τω κόσμω, θλίψιν έξετε».

Σε σχέση με τη διαφωνία του με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Μπαλτάκος είπε ότι κατά τη γνώμη του έτσι όπως ήταν γραμμένο, έθιγε τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εκκλησία: ήταν τελείως παλαβό να χτυπήσουμε τα πόδια στα οποία στηριζόμαστε, είπε, κρίνοντας ότι έδινε τη δυνατότητα στη Χρυσή Αυγή να κάνει πάρτυ.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τον γιο του και τη στάση που τήρησε, ο κ. Μπαλτάκος αναρωτήθηκε ποιος πατέρας θα καταφερόταν εναντίον του παιδιού του, αλλά δεν δίστασε να «εκλογικεύσει» τη συμπεριφορά του, τονίζοντας : «ο γιος μου είναι αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, δεν είναι παιδάκι της φραπεδιάς που κάτσει το βράδυ, και θα βλέπει τούρκικα στον καναπέ. Υπερασπίστηκε τον πατέρα του».

«Ημουν, είμαι και θα είμαι ΝΔ»

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης, η οποία κράτησε διόμιση ώρες, ο κ. Μπαλτάκος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με την κατηγορία που του αποδίδεται ότι είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τη ΧΑ, και απάντησε: «Ημουν, είμαι και θα είμαι ΝΔ».

«Δεν γνώριζα ότι υπήρχε βιντεοσκόπηση. Είχα όμως τη σκέψη ότι παντού και πάντοτε μπορεί να υπάρχει μαγνητοσκόπηση. Πριν από περίπου έξι μήνες συναντηθήκαμε στο δικό μου γραφείο, δεν έγινε με μυστικότητα η συνάντηση, έγινε με ανοιχτές πόρτες. Η βιντεοσκόπηση έγινε απο τον Κασιδιάρη» είπε ο κ. Μπαλτάκος και πρόσθεσε: «επιθυμώ να τιμωρηθεί ο Κασιδιάρης».

Σε ερώτηση ποιον ενημέρωνε για τις κινήσεις του αυτές, ο κ. Μπαλτάκος απάντησε: «Κανέναν. Εκπροσωπούσα την κυβέρνηση, υπήρχαν και περιπτώσεις που έπρεπε να ενημερώσω».

Εξιστορώντας τη δική του εκδοχή για τα περιστατικά, ο Τάκης Μπαλτάκος ανέφερε: «Μερικές μέρες μετά την υποκλαπείσα συνομιλία τους κάλεσα εγω και τους είπα: «μην βλέπετε φαντάσματα, τα στοιχεία είναι στοιχεία. Μετά τη δολοφονία του Φύσσα τι συστάσεις να κάνω; Η δολοφονία Φύσσα ηταν υπεραρκετή για να καταστραφεί η Χρυσή Αυγή. Δεν χρειάζονταν τα υπόλοιπα».

Βενιζέλος: Απαράδεκτη η συμπεριφορά Μπαλτάκου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου έκανε λόγο για εγκληματική οργάνωση εν λειτουργία. «Tο φαινόμενο είναι διπλό. Έχουμε τη συμπεριφορά του κ. Μπαλτάκου η οποία είναι απαράδεκτη, καταδικαστέα, αδιανόητη, αλλά έχουμε και τη συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής, όχι του κόμματος, της εγκληματικής οργάνωσης. Αυτοί υποκλέπτουν συνομιλίες, καταγράφουν, μπορεί να εκβιάζουν. Είναι μια εγκληματική οργάνωση εν λειτουργία και εν δράση».

Μαξίμου: Δεν θα γίνει η ΧΑ ρυθμιστής της πολιτικής ζωής

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται ότι δεν θα επιτραπεί στη Χρυσή Αυγή να γίνει ρυθμιστής της πολιτικής ζωής, αποπροσανατολίζοντας την κυβέρνηση από τον κεντρικό στόχο που είναι τώρα η έξοδος της χώρας στις αγορές. «Κανείς δεν θα το αλλάξει αυτό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας τραβήξει πάλι πίσω» δηλώνει ο πρωθυπουργός στο Βήμα της Κυριακής.