Το καρπούζι ρίχνει την πίεση

Σημαντική προστασία ενάντια στην υπέρταση φαίνεται πως προσφέρει το ζουμερό καρπούζι που συνοδεύει τα ελληνικά καλοκαίρια. Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας, το κόκκινο φρούτο θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που εμφανίζουν υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης.

Σημαντική προστασία ενάντια στην υπέρταση φαίνεται πως προσφέρει το ζουμερό καρπούζι που συνοδεύει τα ελληνικά καλοκαίρια. Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας, το κόκκινο φρούτο θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που εμφανίζουν υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης.

«Όπως φάνηκε από τη μελέτη μας, το εκχύλισμα καρπουζιού βοηθά στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης» αναφέρει ο καθηγητής Αρτούρο Φιγκέροα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ολοένα και περισσότερα άτομα πεθαίνουν από καρδιακά επεισόδια κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς το στρες των χαμηλών θερμοκρασιών οδηγεί στην αύξηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης και στην υπερπροσπάθεια της καρδιάς να στείλει αίμα στην αορτή. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα παχύσαρκα άτομα με υπέρταση, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου όταν εκτεθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες (σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους).

Χειμερινό πείραμα με «καλοκαιρινή» θεραπεία

Στη δοκιμή διάρκειας 12 εβδομάδων, έλαβαν μέρος 13 υπερτασικοί μεσήλικες (άνδρες και γυναίκες). Προκειμένου να αναπαραγάγουν τις ψυχρές καιρικές συνθήκες του χειμώνα, οι ειδικοί βούτηξαν το ένα χέρι των συμμετεχόντων σε νερό με θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου. Την ίδια ώρα, κατέγραφαν τους βασικούς ζωτικούς δείκτες των εθελοντών όπως επίσης και τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης.

Οι εθελοντές μοιράστηκαν σε δύο ομάδες. Κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες, η πρώτη ομάδα λάμβανε ημερησίως τέσσερα γραμμάρια του αμινοξέος L-κιτρουλίνη και δύο γραμμάρια L-αργινίνης, που περιέχονται στο εκχύλισμα καρπουζιού. Στη δεύτερη εβδομάδα, χορηγήθηκε placebo για επίσης έξι εβδομάδες.

Στη συνέχεια, οι ομάδες «αντάλλαξαν» θεραπεία για άλλες έξι εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές δεν έκαναν οποιαδήποτε αλλαγή ως προς τις διατροφικές και τις καθημερινές τους συνήθειες.

Εντυπωσιακά οφέλη για τον οργανισμό

Οι ερευνητές διαπίστωσαν βελτίωση τόσο ως προς την αρτηριακή πίεση, όσο και ως προς το καρδιακό στρες των συμμετεχόντων. «Αυτό σημαίνει μικρότερο “φορτίο” για την καρδιά, δηλαδή ομαλότερη λειτουργία της, ιδιαίτερα σε μια κατάσταση στρες όπως π.χ. κατά την έκθεσή μας στο κρύο» λέει ο καθηγητής.

Τα ευρήματα των αμερικανών επιστημόνων παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Hypertension».

Σύμφωνα με τον δρα Φιγκέροα, το καρπούζι προσφέρει εντυπωσιακά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προηγούμενες μελέτες που είχε κάνει ο ίδιος, είχαν δείξει μεταξύ άλλων, ότι το καρπούζι ενισχύει την αρτηριακή λειτουργία προστατεύοντας τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον κίνδυνο της υπέρτασης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
  • Το γαλήνιο μπλε του Ιονίου… Το ιστιοφόρο, υπερπολυτελές, με κατάλευκα και χρυσαφένια πανιά, που έκαναν φαντασμαγορικό άνοιγμα, υπακούοντας σε μηχανισμό τελευταίας τεχνολογίας, έμοιαζε να... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk