Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχασε μια πολύτιμη ευκαιρία να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα ξεφεύγοντας από τον έμφυτο θεσμικό συντηρητισμό της και αναλαμβάνοντας προληπτική δράση τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, διατυπώνει σε ανάλυσή της η Τράπεζα Πειραιώς.
Όπως αναφέρει ο κ. Ηλίας Λεκκός, Group Chief Economist του ομίλου, ο πήχης προκειμένου η ΕΚΤ να προβεί σε μη-συμβατικές δράσεις ήταν πάντα ψηλά και δεδομένου ότι «αναμένουμε ο πληθωρισμός (μετά το 0,5% του Μαρτίου) να κινηθεί ανοδικά», χάθηκε η ευκαιρία στήριξης της οικονομίας από την Ευρωτράπεζα.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η υποχώρηση των πρόδρομων δεικτών, όπως απεικονίζεται στην υποχώρηση του δείκτη ISM και στις αρνητικές τιμές που καταγράφουν οι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και οικονομικών εκπλήξεων θα αποδειχθεί πιο δομική και μακροχρόνια.
Σε αυτήν την περίπτωση, αναφέρουν οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς, η μετάβαση της οικονομίας των ΗΠΑ στη φάση της επιβράδυνσης θα οριστικοποιηθεί και οι ρυθμοί οικονομικής ανάκαμψης – με μια χρονική υστέρηση 3-4 τριμήνων –θα υποχωρήσουν από τα κυκλικά υψηλά, παραμένοντας ωστόσο σε θετικό πρόσημο.
Σύμφωνα με την τράπεζα, από την εξέταση των διαφόρων στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης διαπιστώνουμε ότι δείκτες όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και οι κατασκευές βρίσκονται στη φάση της ανάκαμψης ενώ οι αντίστοιχοι πρόδρομοι δείκτες στη φάση της μεγέθυνσης.
Τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του 2014 κατέδειξαν σημαντική ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων και των κατασκευών, οδηγώντας σε ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2014 (από το 1,3% στο 1,5%).
«Εάν όπως έχουμε αναφέρει προηγουμένως η επιβράδυνση είναι παροδική και οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει στη φάση της ανάπτυξης τότε η αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του 2015 θα είναι αυτονόητη» σημειώνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.
Αντίθετα, προσθέτουν, «εάν το βασικό μας σενάριο υλοποιηθεί τότε η οικονομική δραστηριότητα θα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά έως τα μέσα του 2015 γεγονός που θα καθιστά την έναρξη της αυξητικής πορείας των επιτοκίων εξαιρετικά αμφιλεγόμενη».
Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός σηματοδοτεί τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, διαμορφώνοντας ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.
«Οι μετοχικές αποδόσεις στην Ευρωζώνη πιστεύουμε ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω, ενώ οι προσδοκίες για υιοθέτηση πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ είναι δυνατόν να δημιουργήσουν θετικές αποδόσεις και στα ομόλογα. Η πρόσφατη μετάβαση της αμερικανικής οικονομίας στη φάση της επιβράδυνσης είναι περισσότερο ευνοϊκή για τις ομολογιακές αγορές και λιγότερο υποστηρικτική για τις μετοχικές αγορές» τονίζει η Τράπεζα Πειραιώς στην ανάλυσή της.