Την ώρα που η ΝΔ δέχεται βολές από το ΠαΣοΚ και την αντιπολίτευση για «ακροδεξιό θύλακα» στην κυβέρνηση, με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου, κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και η Μαριέττα Γιαννάκου υπενθυμίζουν ότι η ΝΔ είναι φιλελεύθερη, κεντροδεξιά παράταξη που δεν συνομιλεί με την άκρα δεξιά ή μορφώματα τύπου Χρυσής Αυγής.{{{ audio1 }}}

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το μεσημέρι της Δευτέρας, η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι, με αφορμή την υποθεση Μπαλτάκου, όλα τα στελέχη της ΝΔ -από τον πρωθυπουργό έως τον τελευταίο- ξεκαθάρισαν ότι «εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τη λογική Μπαλτάκου».

«Η ΝΔ δεν είναι συνομιλητής με την Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ είναι η φιλελεύθερη, κεντροδεξιά παράταξη, με σημαντική ιστορία, που ουδέποτε παρεσύρθη από ακροδεξιές λογικές και δεν αποτέλεσε συνομιλητή φασιστοειδών» τόνισε.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για συμμετοχή του Φ.Κρανιδιώτη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ ενός ψηφοδελτίου που θα εκφράζει την σύγχρονη κεντροδεξιά.

Η πρώην υπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει το συγκεκριμένο πρόσωπο και επιφυλάχθηκε να κάνει την αποτίμηση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ μετά την ανακοίνωσή του. Όπως ξεκαθάρισε, η ίδια δεν θα είναι υποψήφια για την Ευρωβουλή.

Ερωτηθείσα σχετικά, η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αντέξει μετά τις ευρωεκλογές.

Πιο συγκεκριμένα:

Για το αν η υπόθεση Μπαλτάκου πλήγωσε τη Ν.Δ.

«Ουδέν κακό αμιγές καλού. Η υπόθεση Μπαλτάκου τελικώς οδήγησε σε ένα απόλυτο ξεκαθάρισμα όλων των στελεχών της Ν.Δ., από τον πρωθυπουργό μέχρι τους συναδέλφους που έδωσαν συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο, ότι δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με αυτή τη λογική Μπαλτάκου πρώτον. Και δεύτερον ότι η Ν.Δ. δεν αποτελεί συνομιλητή της Χρυσής Αυγής. Τελεία. Ευθέως λέω ότι η Ν.Δ. είναι η μεγάλη φιλελεύθερη, κεντροδεξιά παράταξη της χώρας και έχει μια ιστορία για την οποία πολλές φορές μπορεί να μας γίνεται κριτική, αλλά η ιστορία αυτή έχει θετικά στοιχεία ότι ουδέποτε στη μακρά της ιστορία στη Μεταπολίτευση δεν παρασύρθηκε από ακροδεξιές λογικές και ποτέ δεν αποτελούσε συνομιλητής φασιστοειδών. Ποτέ. Σας θυμίζω ότι από την εποχή του αείμνηστου Καραμανλή και την ίδρυσή της υπήρξαμε υπέρμαχοι της λογικής της σύγκρουσης, ακόμη και την εποχή που μιλούσαμε περί σταγονιδίων. Τέρμα, αυτές οι λογικές δεν εκφράζουν τη Ν.Δ. και είμαστε απέναντι και το είπαν όλα τα στελέχη και τουλάχιστον αυτό ξεκαθαρίστηκε μια για πάντα. Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει σήμερα άκρα Δεξιά. Όταν υπήρχε 47-48% στη Ν.Δ., δεν υπάρχουν 500.000 φασίστες, ναζιστές Έλληνες. Υπάρχουν, ενδεχομένως 500.000 οργισμένοι Έλληνες που επιχειρούν να αναζητήσουν μια έκφραση και επιλέγουν τη λάθος έκφραση και σήμερα συνειδητοποιούν ποιο είναι το πρόβλημα, γιατί σας λέω ότι κανένας από εμάς, τους βουλευτές, δεν πρόκειται να δεχθεί να τεθεί σε ομηρία η Ελληνική Δημοκρατία από Κασιδιάρηδες που χρησιμοποιούν μεθόδους του οργανωμένου εγκλήματος. Αν νομίζει ο κ. Κασιδιάρης ή όποιος πέριξ του ότι μπορεί να εκβιάσει το πολιτικό σύστημα είναι βαθιά νυχτωμένος. Αυτού του είδους τις λογικές τις έχει πληρώσει το πολιτικό σύστημα στο παρελθόν και αυτές οι μέθοδοι είναι γνωστές, παρακρατικές και η Ελληνική Δημοκρατία έχει περάσει μεν τα μύρια όσα, αλλά κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την καλύτερη Δημοκρατία που είχαμε όλα τα χρόνια. Τέτοιες λογικές Κασιδιάρη θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων και δεν θα υπάρξει Κασιδιάρης που θα έλθει να αμφισβητήσει την ελληνική Δικαιοσύνη. Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι πυλώνας σταθερότητας για τη χώρα και κανένας Κασιδιάρης, κανένας παρακρατικός και κανένας φασίστας δεν θα έλθει να αμφισβητήσει τη Δικαιοσύνη.»

Για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κρανιδιώτη

«Αυτό θα το δηλώσει ο ίδιος και θα δηλώσει, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ότι δέχεται καθαρά τις αξίες και αρχές της Ν.Δ. Δεν πρόκειται να ακούσετε από μένα σχολιασμό προσώπων και όταν το έκανα για τον Μπαλτάκο πριν από μήνες, το έκανα γιατί φοβήθηκα ότι υπάρχει μια λογική που δεν ταιριάζει με αυτήν που εμείς πρεσβεύουμε. Οι αρχές μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, δηλαδή της Ν.Δ., είναι πάρα πολύ σαφείς. Δεν είναι ξενοφοβικές ή πατριδοκάπηλες, αλλά είναι πατριωτικές. Είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας. Και δεν λέω για την οικονομία, γιατί είναι γνωστά αυτά. Αυτά είναι χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος και όταν είπα ότι πρέπει η Ν.Δ. να κάνει στροφή προς το Κέντρο, είναι διότι ακριβώς αυτό φοβόμουν: ότι οι αρχές που εκφράζουν τον σύγχρονο, ευρωπαίο και δημοκρατικό Έλληνα που σήμερα προσπαθεί να διεκδικήσει το χώρο από την Ελιά μέχρι το Ποτάμι, η Ν.Δ. πρέπει απόλυτα να τον εκφράσει.»

Για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Ν.Δ. περί ακροδεξιάς έκφρασης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ελιά δεν θα πει στη Ν.Δ. ποιον θα βάλει υποψήφιο… Να είμαστε ξεκάθαροι. Αυτό δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι με την ίδια λογική θα βγω και θα πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποψηφίους που ήταν μάρτυρες ή υπερασπίστηκαν κάποιους σε δίκες. Δεν είναι λογική αυτή. Καθένα κόμμα έχει την ευθύνη του και η Ν.Δ. έχει την ευθύνη να κάνει το δικό της ψηφοδέλτιο. Αν το δικό της ψηφοδέλτιο εκφράζει την Κεντροδεξιά που επιθυμώ εγώ, ρωτήστε με τότε να σας πω ευθέως (τι πιστεύω). Αλλά είναι δική μας δουλειά και όχι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο κ. Βενιζέλος τι θα κάνουμε. Δεν τους πέφτει λόγος…

Δεν είναι ο σωστός τρόπος, όμως, και δεν θα πλησιάσεις τους οργισμένους παρά μόνον με την ουσιαστική σου πολιτική. Θα το κάνεις εκφράζοντας την κοινωνική αλληλεγγύη, βγαίνοντας στις αγορές, δίνοντας προοπτική στα παιδιά που είναι άνεργα. Η πολιτική προσεγγίζει όχι τα πρόσωπα που εκφράζουν τις οποιεσδήποτε απόψεις που θεωρητικώς και δήθεν εκφράζουν την ακροδεξιά, αλλά η ουσία της πολιτικής. Ξεχνάμε αυτή τη στιγμή ότι ο Έλληνας πολίτης θέλει να είμαστε αποτελεσματικοί και να παράγουμε πολιτική. Π.χ. να αλλάξουμε το νόμο περί φορολογίας. Εννοώ ότι η φορολογία, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, και με έχετε ακούσει να το λέω πολλές φορές και έχω καταστεί σχεδόν γραφική, οδηγεί το μεγαλύτερο κομμάτι του αστικού κόσμου στην απόγνωση. Η φορολογία είναι αντιαναπτυξιακή, παράλογη και αναποτελεσματική. Και δεν εισπράττει και το κράτος αυτά που έπρεπε να εισπράξει.

Άρα, η δική μου πρόταση είναι απλή. Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι σε κάθε είδους φοροδιαφυγή και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να διασφαλίσουμε τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και δραστικά να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Διότι μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η ανεργία, που είναι η μεγαλύτερη μάστιγα, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί σήμερα με πέντε-έξι μεγάλες επενδύσεις. Αυτοί θα πάρουν 5.000 ανθρώπους. Άντε και τους πήραν… Η ανεργία θα αντιμετωπιστεί με τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία πρέπει να στηριχθεί σήμερα και περιμένουμε βασίμως από την επίσκεψη Μέρκελ να υπάρξουν αποφάσεις που θα τονώσουν την πραγματική οικονομία προς αυτήν την κατεύθυνση.»

Για το αν θα συναντήσει και η ίδια, τώρα ή στο μέλλον, την Άνγκελα Μέρκελ

«Έχω καλή σχέση, αλλά υπάρχουν θεσμικοί συνομιλητές και δεν είμαι εγώ μέσα σ’ αυτούς. Έχω πάψει να σκέφτομαι ότι μπορώ να έχω χαρίσματα Πυθίας…»

Για το μέλλον της κυβέρνησης, μετά τις ευρωεκλογές

«Πιστεύω ότι θα αντέξει. Υπάρχει στη Βουλή αυτή μια καθαρή ευρωπαϊκή πλειοψηφία και αυτή είναι μια τεράστια κατάκτηση σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή και είμαστε σε μια πολύ καλή στιγμή. Τα αποτελέσματα που έχει πετύχει η χώρα στην οικονομία αναγνωρίζονται από όλους. Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει, όμως, ότι θα καθήσουμε στις δάφνες μας. Αυτό το κύμα πρέπει να το καβαλήσουμε, για να μην αφήσουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Όταν ακούτε λοιπόν από τη μεριά της αντιπολίτευσης αυτά τα απίστευτα, από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο καλοπροαίρετος και αν είναι κάποιος, γιατί εγώ είμαι και πιστεύω ότι μια χώρα δεν πρέπει να έχει μία επιλογή, προσπαθώ να ανακαλύψω θετικά προς την κατεύθυνση αυτή. Και είναι σαφές ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θέλουν και έτσι εξηγούνται και τα ποσοστά τους. Άρα, αυτή η Βουλή έχει μια σαφή ευρωπαϊκή πλειοψηφία και αυτή στηρίζει αυτήν την πολιτική και αυτό είναι ουσία, δεν είναι τύπος και πρέπει να συνεχίσουμε για να ολοκληρωθεί η τετραετία αυτή και να αφήσουμε πίσω μας αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας.»

Για το αν η ίδια θα επιδιώξει ευρωπαϊκή θέση

«Ευρωβουλευτής δεν πρόκειται να πάω. Δεν υπάρχει θέμα. Είχα αφήσει ανοιχτό το ζήτημα αν γινόταν μια σχετική συζήτηση, αλλά σήμερα δεν τίθεται τέτοιο θέμα. (Ως Επίτροπος) δεν εξαρτάται από μένα, διότι υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις.»