Ουγγαρία: Σαρωτική νίκη για τους συντηρητικούς του Ορμπάν

Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να βρίσκεται πρώτος με διαφορά στις δημοσκοπήσεις και να στοχεύσει στην κατάκτηση των δύο τρίτων της Βουλής. Μάχη μεταξύ της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης και του ακροδεξιού Jobbik για τη δεύτερη θέση.

Το συντηρητικό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν κερδίζει με μεγάλη διαφορά τις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.

Με καταμετρημένο το 1/4 των ψήφων, το Fidesz (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) συγκεντρώνει ποσοστό 48,2%, η συμμαχία Σοσιαλιστών και αριστερών δυνάμεων 22%, ενώ το ακροδεξιό Jobbik επιβεβαιώνει τη δύναμή του, στο 21,64%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Fidesz κερδίζει 134 από τις 199 έδρες του κοινοβουλίου, η Αριστερή Συμμαχία 39 και το Jobbic 26.

Νωρίτερα, τα πρώτα exit polls έδιναν για το Fidesz ποσοστό 48%, για την Αριστερή Συμμαχία 27% και για το Jobbic 18%.

Τα εκλογικά κέντρα για την εκλογή των 199 βουλευτών έκλεισαν στις 19.00 τοπική ώρα, 20.00 ώρα Ελλάδας.

Μέχρι τις 16.30 ώρα Ελλάδας η συμμετοχή ανερχόταν στο 56,8%, λίγο μικρότερη μικρότερη σε σύγκριση με τη συμμετοχή την ίδια ώρα στις εκλογές του 2010.

«Γνωρίζω ότι είμαστε το φαβορί» είχε δηλώσει ο 50χρονος Ορμπάν στη διάρκεια της τελευταίας του προεκλογικής συνάντησης το Σάββατο.

Εφόσον το κόμμα του εξασφαλίσει εκ νέου την απόλυτη πλειοψηφία των δύο τρίτων, ο Ορμπάν θα μπορέσει να τροποποιήσει το Σύνταγμα της χώρας και να είναι για μια ακόμη τετραετία ο κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής στη χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων.

Κόσμος
Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk