Tην πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποιεί την Παρασκευή το νέο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Βαλς, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ. Ο πρόεδρος θα δώσει τη βασική κατεύθυνση και τους στόχους της κυβέρνησης, ο δε πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, τη μέθοδο εργασίας για την επίτευξή τους.

Νωρίτερα ο Μανουέλ Βαλς είχε μια τέτ-α-τετ συνάντηση με τον Φρανουά Ολάντ. Μετά το τέλος των εργασιών, οι φωτογράφοι θα έχουν την ευκαιρία για την «οικογενειακή φωτογραφία» των μελών της κυβέρνησης γύρω από τον πρωθυπουργό.

Τρίτη κατά σειρά στην κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ δεν άργησε να κάνει αισθητή την παρουσία της με δηλώσεις της για πιθανή κατάργηση του περιβαλλοντικό φόρου για τα φορτηγά, γνωστού ως Ecotaxe, λέγοντας ότι η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να αναθεωρηθεί και ότι η ίδια είναι κατά μιας «τιμωρητικής οικολογίας».

Το θέμα του Ecotaxe έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στη Βρετάνη, έτσι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ, υποχρεώθηκε να διευκρινίσει ότι το θέμα θα διευθετηθεί με «τη διαιτησία» του πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο Μανουέλ Βαλς έδωσε τέλος και στη διαμάχη ανάμεσα στον νέο υπουργό Οικονομίας Αρνώ Μοντεμπούρ και τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς για το Εξωτερικό Εμπόριο: ο πρωθυπουργός ανέθεσε τελικά το χαρτοφυλάκιο του Εξωτερικού Εμπορίου, στον Φαμπιούς, προσθέτοντας και αυτό του Τουρισμού.

Με την απόφαση αυτή ο πρωθυπουργός διατηρεί τον έμπειρο στη διπλωματία Φαμπιούς για τις διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό, και κρατά τον ένθερμο κατά της παγκοσμιοποίησης Μοντεμπούρ για το εσωτερικό.

Κατά την πρώτη μέρα του υπουργικού συμβουλίου, ολοκληρώνεται και ο «τρίτος γύρος» των δημοτικών εκλογών για την εκλογή των δημάρχων από τα εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια.

Στο Παρίσι, η Αν Ινταλγκό των Σοσιαλιστών θα πρέπει να συγκεντρώσει την ψήφο τουλάχιστον 82 «μεγάλων εκλεκτόρων» του δημοτικού συμβουλίου Παρισίων. Δεν αναμένεται, πάντως, να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες.