Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, ενώ καταφέρονται κατά του υπουργού Υγείας, Άδ.Γεωργιάδη.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) μιλά για «τριτοκοσμικές» συνθήκες νοσηλείας και εργασίας.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε να ξεκινήσει σειρά κινητοποιήσεων, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η απεργία διαρκείας των οδηγών, φυλάκων-νυχτοφυλάκων με 24ωρες επαναλαμβανόμενες.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας 8:00-11:00 πμ στα νοσοκομεία.
  • Την ερχόμενη Τετάρτη, οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με προσυγκέντρωση στις 10.00 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας.
  • Την Παρασκευή 11 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί πεντάωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με συγκεντρώσεις για το λεκανοπέδιο έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12.00 το μεσημέρι και για την περιφέρεια έξω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες.
  • Από τις 28 Απριλίου ξεκινά 15ήμερο δράσεων για την Υγεία που θα κορυφωθεί με νέα 24ωρη πανυγειονομική απεργία σε συνδιοργάνωση με τις άλλες Ομοσπονδίες της Υγείας.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, τα νοσοκομεία, «αποδεκατίστηκαν» από προσωπικό αφού αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση πάνω από 15.000 και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, αιφνιδιαστικά ο υπουργός Υγείας προχώρησε στην κατάργηση του κλάδου των οδηγών, φυλάκων-νυχτοφυλάκων των νοσοκομείων.

Οι οδηγοί, μέσω κλειστής διαθεσιμότητας ενός μήνα με το 75% των αποδοχών τους, μεταφέρονται στο ΕΚΑΒ και, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «ο υπουργός προσπαθεί να κλείσει την τρύπα των ελλείψεων προσωπικού του ΕΚΑΒ και ανοίγει μια μεγαλύτερη στα νοσοκομεία».

«Αυτό ανοίγει το δρόμο για μαζικές απολύσεις υγειονομικών και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι επίκειται άμεση εκχώρηση των ανωτέρω λειτουργιών σε ιδιωτικές εταιρείες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών, καθώς και για το κόστος τους που θα μετακυλιστεί στους ασθενείς» αναφέρει το σωματείο εργαζομένων και η πενταμελής επιτροπή της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στον «Ευαγγελισμό».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, για τη μεταφορά μιας φιάλης αίματος σε άλλα νοσοκομεία το κόστος είναι 20 ευρώ ανά φιάλη. «Όταν η ημερήσια ανάγκη της αιμοδοσίας του Ευαγγελισμού μπορεί να φτάνει και τις 100 φιάλες, μπορούμε να φανταστούμε τι θα σημάνει για τα κέρδη της εταιρείας όταν εκτός από τις φιάλες αίματος μεταφέρει και άλλα βιολογικά υλικά από και προς τον Ευαγγελισμό».

Επίσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων, το οποίο προγραμματίζει κινητοποιήσεις, σε διαθεσιμότητα τίθενται για δεύτερη φορά σε έξι μήνες 250 γιατροί των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ, εκ των οποίων οι 57 του Ευαγγελισμού.