Με τους Άθλους του Ηρακλή παρομοίασε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας την επιχείρηση που πραγματοποιείται στον Ινδικό Ωκεανό για την ανεύρεση οποιουδήποτε στοιχείου σχετικά με το εξαφανισμένο Boeing.

Ο Νταζίμπ Ραζάκ βρέθηκε στο Περθ της Αυστραλίας όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Τόνι Άμποτ.

«Παρά το γεγονός ότι έχουμε στη διάθεσή μας τόσο λίγα στοιχεία, ειδικοί από τη Μαλαισία, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία εργάζονται ακατάπαυστα για να προσδιορίσουν τις τελευταίες κινήσεις του αεροσκάφους» σημείωσε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τον αυστραλό ομόλογό του για την προσπάθεια.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας αναφέρθηκε και στους συγγενείς των επιβατών: «Ξέρω ότι μέχρι να βρούμε το αεροπλάνο, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν καν να πενθήσουν. Δεν είμαι σε θέση να καταλάβω πόσο δύσκολα περνούν, αλλά μπορώ να τους υποσχεθώ ότι δεν θα σταματήσουμε τις έρευνες.»

Στο πεδίο των ερευνών

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή 1.850χλμ δυτικά του Περθ συνεχίζονται με τη συνδρομή αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων από τις παραπάνω χώρες.

Στις έρευνες συμμετέχει πλέον και το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο HMS Tireless. Ήδη στην περιοχή βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο HMS Echo.

Και τα δύο πλοία φέρουν προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό και θα αναζητήσουν κάποιο σήμα από το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους.

Εκτός από την προσπάθεια να εντοπιστούν τα περίφημα κομμάτια που βλέπουν κατά εκατοντάδες οι δορυφόροι στον Ινδικό, το «μαύρο κουτί» είναι ίσως το μόνο που μπορεί να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας.

Ωστόσο, ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, καθώς οι μπαταρίες εξαντλούνται στις 30 μέρες και αυτές οι 30 μέρες συμπληρώνονται την ερχόμενη εβδομάδα.