Για επιτυχημένη προσπάθεια κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωση τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος και η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λ. Σ. σχετικά με τις διατάξεις που τους αφορούν και ψηφίστηκαν με το νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής.

Όπως λένε, «αναγνωρίζουμε την θετική στάση του υπουργού κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και των εισηγητών του νομοσχεδίου από την πλευρά της πλειοψηφίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κ. κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και Κώστα Τριαντάφυλλου αντίστοιχα, καθώς αφενός αποδέχθηκαν τις δίκαιες και αιτιολογημένες ενστάσεις μας για συγκεκριμένες διατάξεις, αρνητικές για την υπηρεσιακή υπόσταση και το φρόνιμα των στελεχών και αφετέρου προώθησαν προς ψήφιση σειρά προτεινόμενων τροπολογιών για το προσωπικό, εισάγοντας παράλληλα και νέους θεσμούς».

Επίσης, σημειώνουν ότι «αναγνωρίζουμε την καταλυτική στάση του συνόλου των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή που έγιναν κοινωνοί των προβλημάτων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κατανόηση, άκουσαν, διαβουλεύτηκαν και τελικά στήριξαν τα δίκαια αιτήματά μας, ώστε σήμερα να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποσύρθηκε η παράγραφος 1 του άρθρου 26 που καταργούσε την παράγραφο 6 του άρθρου 6 του Ν. 4150/2013 (Α΄ 102) και αφορούσε στις μεταθέσεις των αξιωματικών και συμπληρώθηκε το άρθρο 36 που προβλέπεται ότι ο μέγιστος χρόνος παραμονής σε θέση διευθυντή κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ή Προϊσταμένου Λιμενικής Αρχής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη, με διατάξεις που προβλέπουν αφενός μεταβατικό στάδιο ενός έτους για την εφαρμογή του και αφετέρου επέκταση παραμονής πλέον του προβλεπόμενου ανώτατου χρόνου με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού και κατόπιν αξιολόγησης.
Επίσης συστήθηκε Ελεγκτήριο Υγειονομικών Δαπανών στο Αρχηγείο του Λιμενικού για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των στελεχών και θεσπίστηκε ο «Συνηγόρος του Λιμενικού», ως ανεξάρτητη Αρχή εντός του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.
«Ο θεσμός αυτός εξασφαλίζει την απρόσκοπτη εκτέλεση των αστυνομικών – ελεγκτικών καθηκόντων των στελεχών Λ. Σ – ΕΛ. ΑΚΤ με γνώμονα πάντα το σεβασμό στον πολίτη, προασπίζοντας ταυτόχρονα το τεκμήριο της αθωότητας τους, προφυλάσσοντάς τους από κακόβουλες και άδικες καταγγελίες και ενέργειες εις βάρος τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον ρυθμίστηκε η απρόσκοπτη χορήγηση των πλεύσιμων στους δικαιούχους, καθιερώθηκε θέση ειδικότητας Υπαξιωματικού Υγειονομικού όπως επίσης εργοθεραπευτή και λογοθεραπευτή στο Αρχηγείο του Λιμενικού και προβλέφθηκε η δυνατότητα διαμονής στα στελέχη του Λιμενικού σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την υπηρεσία που υπηρετούν.