Στη σημασία της εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Κύπρο συμφώνησαν, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα για την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ ο κ. Αναστασιάδης ανέπτυξε τις διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών ακόμα και σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν.

«Αυτό που ανέπτυξα είναι οι διαφορές που παρατηρούνται ακόμη και σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν, την ίδια ώρα επανέλαβα ότι ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα συμβάλουν σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος και βεβαίως στην ενίσχυση της δυναμικής του διαλόγου» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι ο Μπαν Γκι-μουν και ο Ν. Αναστασιάδης «συμφώνησαν στη σημασία της αμοιβαίας εφαρμογής ΜΟΕ στη νήσο».

Πρόσθεσε, δε, ότι «ο Γενικός Γραμματέας προέτρεψε τον κ. Αναστασιάδη να διατηρηθεί η παρούσα δυναμική, μετά την έναρξη το Φεβρουάριο των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων».

Ο Μπαν Γκι-μουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, τόνισε τη συνεχή προσωπική του προσοχή και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τις πλευρές να φτάσουν σε μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.