Με «όπλα» τις συνέργειες από τις συγχωνεύσεις, τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των επισφαλειών, που πλέον διαχειρίζονται κεντρικά από νέες μονάδες,την μείωση του περαιτέρωλειτουργικού κόστουςκαι την επάνοδο στις αγορές, θα επιχειρήσουν οι διοικήσεις των Alpha Bank και Πειραιώς να επαναφέρουν το συντομότερο δυνατό τους δύο ομίλους σε βιώσιμη οργανική κερδοφορία.
Στις ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των δύο τραπεζών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, θεωρώντας ότι εάν επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη στην οικονομία, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα γυρίσει οριστικά σελίδα μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης, «κλείνοντας» και τις πληγές από την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους το 2012 με την οποία «εξανεμίστηκαν» μονομιάς ίδια κεφάλαια άνω των 25 δισ. ευρώ.
Ανάλογα με το κλίμα που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια στην εγχώρια και διεθνή αγορά, θα επιδιωχθεί η ταχύτερη επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα, με τη χρήση των νέων εργαλείων που έχει πλέον στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την αποχώρησή του από το μετοχικό κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχει στηρίξει.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης των νέων μετοχών που εγκρίθηκε από τις αρχές, η Alpha Bank θα επικεντρωθεί τα επόμενα τρίμηνα στο στόχο ενίσχυσης της προ φόρων κερδοφορίας της.
Αυτό θα επιδιωχθεί με την ανάδειξη των συνεργειών μέσω της πλήρους λειτουργικής ενσωμάτωσης της Εμπορικής Τράπεζας, τη διαχείριση και τον έλεγχο του κόστους σε όλο τον όμιλο, τη διεύρυνση των δυνατοτήτων διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τον επιχειρούμενο εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων στη ΝΑ Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, καίριο ρόλο στην προσπάθεια της τράπεζας για αύξηση των εσόδων αναμένεται να διαδραματίσει η νέα διεύθυνση για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πρόκειται για μία νέα κεντροποιημένη υπηρεσία, που επιβλέπει μια ομάδα εργασίας, η οποία θα αναλάβει το όλο εγχείρημα.
Η τράπεζα βρίσκεται σε στάδιο ενίσχυσης της διαδικασίας σύνταξης αναφορών και συστήματος παρακολούθησης, μέσω ειδικών μηχανογραφικών εφαρμογών, οι οποίες επιτρέπουν την περαιτέρω ανάλυση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.
Το πλάνο της Πειραιώς
Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας, με στόχο ακόμη και την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της έως και το 2016, έχει θέσει σε εφαρμογή και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε ενημέρωση προς θεσμικούς επενδυτές, αναφέρθηκε ότι προτεραιότητα αποτελεί η περαιτέρω περικοπή του λειτουργικού κόστους, η οποία θα επιτευχθεί μέσω του κλεισίματος νέων καταστημάτων εντός και εκτός συνόρων, αλλά και των συνεργειών που συνεπάγεται η απορρόφηση πέντε τραπεζών στην Ελλάδα.
Ειδικά για την παρουσία του ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη, έγινε λόγος για αποχώρηση της τράπεζας από αγορές όπου δεν υπάρχει ισχυρή παρουσία, χωρίς ωστόσο να παρουσιαστεί το χρονοδιάγραμμα του πλάνου ρευστοποίησης.
Στόχος της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί η μείωση του χαρτοφυλακίου δανείων εκτός Ελλάδας κατά 40% περίπου, ενώ αποκλείστηκε η αποχώρησηαπό τις αγορές της Βουλγαρίας και της Σερβίας.
Αναφορικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η διοίκηση της τράπεζας σημείωσε ότι θα μεταφερθούν προβληματικές χορηγήσεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ σε νέα υπερδιεύθυνση, με στόχο την ανάκτηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους τους.