Oι εξελίξεις στο θέμα της ακτοπλοΐας βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών με κατοίκους των νησιών που είχε ο υποψήφιος περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου και πρώην Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπιλάνης.

Μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε ο κ. Σπιλάνης εξέδωσε ανακοίνωση με το χαρακτηριστικό τίτλο: «Ακτοπλοΐα: Υπηρεσία δημόσιου συμφέροντος ή «ξέφραγο αμπέλι»;».
Όπως αναφέρει «όλοι ανεξαιρέτως θεωρούν ότι οι αξιόπιστες θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση όχι απλά για την όποια ανάπτυξη (εξαγωγές προϊόντων, προσέλκυση τουριστών κλπ), αλλά και για την καθημερινότητα των κατοίκων και των επιχειρήσεων (μετακινήσεις για προσωπικούς λόγους, μεταφορά εμπορευμάτων κλπ)».
Ο κ. Σπιλάνης σημείωσε ότι «ειδικά το πρόβλημα τέθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στη Λήμνο, στη Σάμο και στην Ικαρία που – εδώ και μια τριετία τουλάχιστον – ταλαιπωρούνται από την αδυναμία της ΝΕΛ να καλύψει τις συμβατικές υποχρεώσεις της και από την αδιαφορία του κράτους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Στις προτάσεις που καταθέτει περιλαμβάνεται η «ριζική αναθεώρηση του εθνικού νομοθετικού πλαισίου και εμπεριστατωμένες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας περί «εδαφικής συνέχειας», «υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος» και «ανταγωνισμού» στον ιδιόμορφο ελληνικό νησιωτικό χώρο όπου πρακτικά δεν υπάρχουν οι συνθήκες για την εφαρμογή των αρχών ελεύθερου ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τριβές με ΣΕΕΝ και ΠΝΟ σε βάρος των χρηστών-νησιωτών».
Παράλληλα προτείνει να γίνει «σχεδιασμός για την αναβάθμιση της ακτοπλοΐας, ειδικά σε ότι αφορά τις άγονες γραμμές μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, με βάση τη μελέτη του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που ολοκληρώθηκε πριν ένα χρόνο».

Επιπλέον να γίνει «εφαρμογή των υπαρχουσών διατάξεων σε ότι αφορά την έγκαιρη ανακοίνωση δρομολογίων, τη τήρηση των συμβάσεων και άλλων υποχρεώσεων από τη πλευρά κράτους και ακτοπλόων, την υποχρέωση αντικατάστασης των πλοίων κλπ.» και επιπλέον να υπάρχει «συστηματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων με τους φορείς της γνώσης (Πανεπιστήμια, Ερευνητικοί φορείς) που έχουν επεξεργαστεί βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Στα προβλήματα που προκαλούνται στους νησιώτες από τις ακυρώσεις δρομολογίων πλοίων στάθηκε σε πρόσφατη τοποθέτηση της και η υποψήφια περιφερειάρχης Βορ.Αιγαίου κυρία Αγλαΐα Κυρίτση η οποία τόνισε ότι «είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν ματαιώσεις δρομολογίων πολλές φορές ακόμα. Είναι σίγουρο ότι όσο δεν υπάρχει αυστηρή αντίδραση της οργανωμένης πολιτείας, οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου θα παίζουν στο «Πάμε Στοίχημα» το αν και πότε θα ταξιδέψουν προς και από τα νησιά τους».