Ένα γιγάντιο αεροσκάφος που μοιάζει με φάλαινα χρησιμοποιεί η NASA, για τη μεταφορά διαστημικών σκαφών, εξαρτημάτων και καυσίμων σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Το «αδηφάγο» Super Guppy, ικανό να… καταπιεί άλλα αεροσκάφη, αποτελεί τον απόγονο του Pregnant Guppy το οποίο είχε δημιουργηθεί το 1962. Το συγκεκριμένο υπεραεροσκάφος είχε τότε παίξει σημαντικό ρόλο στις αποστολές Apollo της NASA και στη μεταφορά των απαραίτητων για τις αποστολές εξαρτημάτων και καυσίμων από την Καλιφόρνια στη Φλόριδα.

Το τέρας των αιθέρων

Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί συνολικά πέντε Super Guppies. Η NASA υποστηρίζει πως παρά το γεγονός ότι τα υπερμεγεθή αεροσκάφη μοιάζουν σαν να μην μπορούν να πετάξουν λόγω του τεράστιου όγκου τους, στην ουσία πρόκειται για «καινοτόμες δεξαμενές καυσίμων με δυνατότητες πυραύλου» καθώς είναι σε θέση να μεταφέρουν τεράστια φορτία.

Το φορτίο του αεροσκάφους φορτώνεται και ξεφορτώνεται από μπροστά και όχι από πίσω, καθώς η «μύτη» του ανοίγει αποκαλύπτοντας μια γιγάντια πύλη. Η σύγχρονη εκδοχή του Super Guppy έχει άνοιγμα φτερών 43μ., με φάρδος 8μ. το καθένα και μπορεί να μεταφέρει φορτίο 24 τόνων, σε ταχύτητες που αγγίζουν μέχρι και τα 900 χλμ./ώρα.