Με την επιφύλαξη της πλήρους αποκάλυψης του περιεχομένου της συνομιλίας που εμφάνισε ο Ηλ. Κασιδιάρης ότι είχε με τον κ. Π. Μπαλτάκο, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά ήδη για μείζον πολιτικό ζήτημα.
Στην Κουμουνδούρου οι συνεργάτες του κ. Αλ. Τσίπρα κάνουν λόγο για στοιχεία που καταδεικνύουν μεθόδευση εκ μέρους της ΝΔ στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, με μικροκομματική και εκλογική στόχευση.
Οπως ανέφερε προ ολίγου, σε κατ΄ιδίαν συνομιλία, συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «φαίνεται τώρα ότι η ΝΔ θα βρεθεί όμηρος της μεθόδευσης που πιθανώς ενορχήστρωσε».
Στο ίδιο πνεύμα, το ίδιο στέλεχος έκανε λόγο για ευθύνες των υπουργών Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια και Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, εφόσον αυτά που εμφανίζεται να λέει ο κ. Μπαλτάκος στο επίμαχο βίντεο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται, κατόπιν της εξέλιξης αλλά και εν αναμονή των όσων πιθανώς επακολουθήσουν, δικαιωμένος σε ό,τι αφορά τη στάση του στο ζήτημα της απονομιμοποίησης της Χρυσής Αυγής.
Κατά την Κουμουνδούρου, οι ενδεχόμενες μεθοδεύσεις, όπως τουλάχιστον έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δικαιώνουν την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το να τεθεί ένα κόμμα εκτός νόμου δεν είναι όσο απλό ζήτημα νομίζουν κάποιοι».
Στέλεχος της Κουμουνδούρου έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι «τώρα μπορεί όλα αυτά να γυρίσουν μπούμεραγκ και να εμφανιστεί ο Κασιδιάρης και η Χρυσή Αυγή ως υπερασπιστές της νομιμότητας και του Συντάγματος».

Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ένοχη σιωπή της κυβέρνησης

«Ο κατά τα άλλα λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει βρει ακόμα το χρόνο να σχολιάσει το μείζον θέμα που έχει ανακύψει με την υπόθεση Μπαλτάκου.

Η ένοχη σιωπή της κυβέρνησης είναι ενδεικτική των βαρύτατων ευθυνών της αναφορικά με την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, καθώς και τις υπόγειες σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με το ναζιστικό μόρφωμα.

Ο κ. Σαμαράς είναι προσωπικά υπόλογος για το όλο θέμα».