«Μαξιλάρι»11 δις. ευρώ έχει η κυβέρνηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προκειμένου να το χρησιμοποιήσει είτε γιατην αποπληρωμή χρέους είτε γιατηνκάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενούαπό το 2015 και μετά.

Παράλληλα, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι συζητήσεις με την τρόικα είχαν ένα επιπρόσθετο θετικό αποτέλεσμα: τη ρητή αναφορά στη συμφωνία ότι όσο υπερβαίνονται οι στόχοι για το πλεόνασμα, τόσο το υπουργείοΟικονομικών θα μπορεί να μειώνει το γενικό φορολογικό βάρος.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι υπάρχει «χάσμα» μεταξύ ελληνικής πλευράς και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημοσιονομικό κενό για το 2015. Η Κομισιόν θεωρεί ότι το κενό ανέρχεται σε 2 δις. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ομιλεί για ανάγκες χαμηλότερες του 1 δις. ευρώ και το θέμα θα εξεταστεί με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2015.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά το πέρας των εργασιών τουEcofin, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος επισήμανε ότι«θέλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμούτα 11 δις. ευρώτου ΤΧΣ». Για τον συγκεκριμένο λόγο, πρόσθεσε, «το δημόσιο συμφέρον είναινα καλυφθούν πλήρως από την αγορά οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών».

Πάντως, η όποια συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, θα αρχίσει από το φθινόπωροκαι μετά (συναρτάται με ταstresstestsτης ΕΚΤ). Άλλωστε, η ελληνική πλευρά δεν επείγεται, καθώς αφ’ ενός έχει καλυφθεί πλήρως το χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο 12μηνο, ενώ αφ’ ετέρου, η επάνοδος της τρόικας στην Αθήνα προσδιορίζεται για τέλος του καλοκαιριού. «Τους περιμένουμε από τέλος Αυγούστου», είπε ο κορυφαίος αξιωματούχος.Για να προσθέσει ότι, λόγω αυτών, αναβάλλονται και οι αποφάσεις για νέο δάνειο προςτην Ελλάδα, με την ελληνική πλευρά να εμμένει ότι δεν θα χρειαστεί μία νέα χρηματοδότηση μόλις εκπνεύσει το υπάρχον Πρόγραμμα.

Στο άμεσο μέλλον, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθειαεπιστροφή στιςαγορές, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, να επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή θα αφορά σε πολύ λιγότερα από 4 δις. ευρώ. «Δεν χρειαζόμαστε άλλη υποστήριξη, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσεο ίδιος. Πάντως, απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες (εάν θα υπάρξει και δεύτερη έκδοση ομολόγων ή το ακριβές ύψος του ποσού).

Στις άμεσες, επίσης, κινήσεις της, η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει τη συζήτηση με τους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους.«Η συζήτηση αυτή ίσως αρχίσει και στοEurogroupτου Μαΐου.Δεν θα είναι μια εύκολη συζήτηση, δεν θα τελειώσει σε έναEurogroup,αλλά θέλουμε να καταλήξει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσεχαρακτηριστικά το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση αναμένει τον καθορισμό των 6 συν 6 «ορόσημων» για τις δόσεις του Ιουνίου και Ιουλίου (από 1 δις. ευρώ ανά δόση). Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών,στα«ορόσημα»συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο δασικός νόμος, το πλανόδιο εμπόριο, το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων, τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, η «μικρή» ΔΕΗ, οι φόροι υπέρ τρίτων, η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων κατά 4 μονάδες, κ.ά.

Έναρξη συζήτησης για το χρέος στο Eurogroup Μαΐου επιδιώκει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει τη συζήτηση με τους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup του Μαΐου, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, που σπεύδει ωστόσο να τονίσει ότι «δεν θα είναι μια εύκολη συζήτηση, ούτε θα τελειώσει σε ένα Eurogroup, αλλά θέλουμε να καταλήξει το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με τον ίδιο η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στο τέλος Αυγούστου, οπότε θα εξεταστεί και το «χάσμα» που υπάρχει με την Αθήνα για το δημοσιονομικο κενό του 2015.

Όπως παραδέχθηκε ο αξιωματούχος υπάρχει «χάσμα» μεταξύ ελληνικής πλευράς και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημοσιονομικό κενό για το 2015. Η Κομισιόν θεωρεί ότι το κενό ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών μιλά για ανάγκες χαμηλότερες του 1 δισ. ευρώ και το θέμα θα εξεταστεί με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2015.