Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

«Δυστυχώς δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Δεν διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

«Αυτή η μαζική στρατιωτική συγκέντρωση δεν συμβάλει με κανένα τρόπο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης» δήλωσε ο Ράσμουσεν.

«Η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας… αλλάζει θεμελιωδώς το τοπίο της ασφάλειας στην Ευρώπη και προκαλεί αστάθεια ακριβώς στα σύνορα του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία υπονόμευσε τις αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η σύμπραξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας, και πως εξαιτίας αυτού δεν μπορεί να συνεχισθούν «οι δουλειές όπως συνήθως».

Πρόσθεσε πως οι υπουργοί «θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσουν σαφές στον κόσμο ότι δεν θα επιτύχει ουδεμία απειλή εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ» και πως θα εξετάσουν όλες τις επιλογές, όπως την αναβάθμιση των αμυντικών σχεδίων και την αύξηση των στρατιωτικών γυμνασίων.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι η μείωση των στρατιωτών στα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας, δεν είναι αρκετή. Η Μέρκελ είπε ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί στρατιώτες στην περιοχή.

«Δεν πρόκειται για το τελευταία βήμα που πρέπει να γίνει, καθώς η συγκέντρωση στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα είναι πολύ υψηλή» είπε η γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του αφοπλισμού των παραστρατιωτικών ομάδων που μετείχαν στο φιλοευρωπαϊκό κίνημα διαμαρτυριών και εξακολουθούν να ελέγχουν το κέντρο του Κιέβου. Τη Δευτέρα ένα μέλος του εθνικιστικού κινήματος Δεξιός Τομέας άνοιξε πυρ έξω από εστιατόριο στο Κίεβο.

Παράλληλα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Το κείμενο για τον αφοπλισμό ψηφίστηκε από 256 βουλευτές, ενώ 47 συνάδελφοί τους απείχαν. Ο αφοπλισμός των ριζοσπαστικών αυτών οργανώσεων ζητείται κυρίως από τη Ρωσία, η οποία δεν σταματά να προειδοποιεί για προσβολή των δικαιωμάτων των ρωσοφώνων, και υποστηρίζεται και από τις χώρες της Δύσης.

«Ο ουκρανικός λαός απαιτεί την τάξη. Όσοι φέρουν όπλα, εκτός από την αστυνομία, το στρατό, την υπηρεσία ασφαλείας και την εθνοφρουρά, είναι δολιοφθορείς που δρουν κατά της Ουκρανίας» δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ πριν από την ψηφοφορία.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο στο έδαφος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας.

Από την πλευρά της, η Ρωσία έσπευσε να προειδοποιήσει την Ουκρανία κατά της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι προηγούμενες προσπάθειες του Κιέβου να προσεγγίσει την συμμαχία είχαν ανεπιθύμητες συνέπειες.

«(Παλιές προσπάθειες) οδήγησαν σε ένα πάγωμα των πολιτικών επαφών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε έναν πονοκέφαλο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία και […] σε έναν διχασμό στην ουκρανική κοινωνία» προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο προειδοποίησε ότι οι μελλοντικοί οικονομικοί δεσμοί ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο «θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες της Ουκρανίας στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής».

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι ο ρυθμός με τον οποίο το ΝΑΤΟ αυξάνει την στρατιωτική του παρουσία στην Πολωνία δεν είναι ικανοποιητικός.