Μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ αποκαλύπτει νέα ενδιαφέροντα αλλά και ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική.

Κάθε χρόνο και χειρότερα

Τη μελέτη πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγων (NSIDC) και της NASA. Κάθε χρόνο υπάρχει μια χρονική περίοδος όπου ένα μέρος των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική λιώνει και αργότερα οι πάγοι αυτοί… επανακάμπτουν. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιφέρει μεταβολές σε αυτή τη διεργασία. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη διευρύνεται συνεχώς η χρονική περίοδος που διαρκεί το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα να λιώνει ολοένα και μεγαλύτερος όγκος πάγων ο οποίος στη συνέχεια δεν αποκαθίσταται.

«Η Αρκτική θερμαίνεται συνεχώς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η περίοδος του λιώσιμου των θαλάσσιων πάγων να διαρκεί περισσότερο με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο όγκος τους» αναφέρει η Ζουλιέν Στροβ, στέλεχος του NSDIC που ήταν επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters.

Η συρρίκνωση των θαλάσσιων πάγων έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο τοπικό αλλά και το παγκόσμιο περιβάλλον ενώ κινδυνεύουν διάφορα είδη ζώων όπως οι πολικές αρκούδες και οι φώκιες που βασίζουν την επιβίωση τους στην παρουσία των θαλάσσιων πάγων.