Στις 49,7 μονάδες έκλεισε τον Μάρτιο ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) της Markit, τιμή πιο κάτω από τις 51,3 μονάδες του Φεβρουαρίου και η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί το 2014.

Μολονότι ο κύριος δείκτης υποχώρησε τον Μάρτιο και πάλι κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, υπέδειξε ωστόσο την υψηλότερη τιμή τριμήνου που έχει καταγραφεί από το τρίτο τρίμηνο του 2008.

Τα στοιχεία της έρευνας του Μαρτίου υπέδειξαν περαιτέρω αύξηση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο συνεχούς αύξησης σε πέντε και τέσσερις μήνες αντίστοιχα.

Τα επίπεδα απασχόλησης στον μεταποιητικό τομέα υποχώρησαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.

Ωστόσο, ο καθαρός ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2009. Ορισμένες εταιρείες αύξησαν το προσωπικό τους ώστε να αντεπεξέλθουν στην άνοδο των πωλήσεων.

Τα στοιχεία της έρευνας του Μαρτίου υπέδειξαν μείωση των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών για 69ο συνεχή μήνα.

Επιπλέον, ο ρυθμός υποχώρησης ήταν έντονος και ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ελαφρά επιβράδυνση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο

Η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε ελαφρά τον Μάρτιο, αλλά η ανάκαμψή του σε όλη την περιοχή φαίνεται περισσότερο παγιωμένη, σύμφωνα με την έρευνα της βρετανικής εταιρείας Markit.

Αυτό που είναι ανησυχητικό για τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής είναι ότι οι επιχειρήσεις άρχισαν και πάλι να μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους για να τονώσουν τις πωλήσεις τους, αναφέρει το Reuters.

Ο γενικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI), ο οποίος αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων, μειώθηκε στις 53 μονάδες από 53,2 μονάδες τον Φεβρουάριο (κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας), ενώ ο επιμέρους δείκτης για τις τιμές των προϊόντων υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

«Η έρευνα σκιαγραφεί μία εικόνα ανάκαμψης του μεταποιητικού τομέα που έχει ευρεία βάση, με την παραγωγή να αυξάνεται σε όλες τις χώρες για δεύτερο συνεχόμενο μήνα»
, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 0,5% τον Μάρτιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2009 και πολύ κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) λίγο χαμηλότερος από το 2%. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της κατά τη μεθαυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Ο επιμέρους δείκτης που μετρά την παραγωγή των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Ευρωζώνης και θεωρείται ως καλή ένδειξη της οικονομικής ευρωστίας, αυξήθηκε στις 55,6 μονάδες από 55,3 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Η Γαλλία έδειξε περαιτέρω σημάδια ανάκαμψης και η γερμανική ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή. Ο ιταλικός δείκτης PMI αυξήθηκε σε υψηλό δύο μηνών και ο ισπανικός δείκτης σε υψηλό 47 μηνών.

Ο κ. Γουίλιαμσον, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η επιβράδυνση των παραγγελιών και του γενικού δείκτη μπορεί να περιορίσει τα αποτελέσματα τον Απρίλιο και ότι οι αποπληθωριστικές ενδείξεις αυξάνουν την πιθανότητα περαιτέρω νομισματικής στήριξης από την ΕΚΤ.