Με πολιτική συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Στήριξης των Τραπεζών ολοκληρώθηκε το άτυπο Ecofin που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο Ζάππειο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις για την Τραπεζική Ένωση, ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για την Ελληνική Προεδρία, λόγω της σημασίας της ως προϋπόθεσης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αύξησης της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και της διασφάλισης της οικονομικής σταθερότητας.

Το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η Δομική Μεταρρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος και βασίστηκε στην παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής για τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με διαρθρωτικά μέτρα βελτίωσης της αντοχής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι εξελίξεις γύρω από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), με παρουσίαση από την Επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του, βρέθηκαν επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin την Τετάρτη το πρωί στο Ζάππειο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που επιτεύχθηκε τόσο στο χθεσινό Eurogroup όσο και στο απογευματινό Ecofin για τα θέματα της Ελλάδας και ευρύτερα της ελληνικής προεδρίας.

Ερωτηθείς για την εκταμίευση των δόσεων 8,3 δις ευρώ που ενέκρινε πολιτικά το Eurogroup της Τρίτης ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση από επτά κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του υπ. Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, πριν από την έναρξη της δεύτερης συνόδου εργασίας του άτυπου Ecofin.

Τα μεγάλα κέρδη για την ελληνική πλευρά

Τα μεγάλη οφέλη για την ελληνική πλευρά από τις εργασίες των Eurogroup και Ecofin της Αθήνας ήταν:

Πρώτον, η έγκριση της δόσης, δεύτερο, η δήλωση ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες και τρίτον η αλλαγή ρητορικής των ευρωπαίων αξιωματούχων όπως ο επίτροπος Ολι Ρεν που υποστηρίζουν πλέον με δηλώσεις τους την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η χώρα να μην χρειαστεί ένα τρίτο μνημόνιο.

Το Eurogroup της Τρίτης και η πολιτική συμφωνία για τη δόση των 8,3 δισ. ευρώ

Με θερμά λόγια αλλά και πίεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων συνόδευσαν την πολιτική απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων 8,3 δισ. ευρώ οι κορυφαίοι παράγοντες του άτυπου Eurogroup το οποίο συνεδρίασε στο Ζάππειο Μέγαρο το πρωί της Τρίτης.

Την ίδια στιγμήιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη συνιστά η διαβεβαίωση που περιλαμβάνεται στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας έχει καλυφθεί για τους επόμενους 12 μήνες.
Η αναφορά αυτή στο επίσημο κείμενο δίνει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να εκταμιεύσει τις δικές του δόσεις (περίπου 3,4 δισ. ευρώ) μέσα στον Απρίλιο. Παράλληλα προσφέρει στους ευρωπαίους εταίρους το περιθώριο να συζητήσουν με άνεση χρόνου με την Ελλάδα το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους από τον Ιούνιο και μετά..
«Είμαστε ευχαριστημένοι με την τέταρτη αξιολόγηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προωθήσει σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων, που θα τονώσουν την αγορά εργασίας, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας»δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η δόση των 8,3 δισ. ευρώ θα σπάσει σε τρία τμήματα: τα6,3 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα εκταμιευθούνωςτο τέλος Απριλίου και μαζί και με τις δόσεις του ΔΝΤ να επιτρέψουν στην Ελλάδα την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Μαΐου. Τα υπόλοιπα χρήματα θα έρθουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όμως θα υπάρχουν 6 προαπαιτούμενα για κάθε δόση του 1 δισ. ευρώ!
Απαντώντας σε ερώτημα για το αν συζητήθηκε το θέμα της μείωσης του χρέους ο Πρόεδρος του Eurogoroup σημείωσε ότι«δεν είναι του παρόντος». Σε δηλώσεις του κατά την είσοδο στο Ζάππειο το πρωί της Τρίτης ο ίδιος παρέπεμψε το θέμα στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν«το καλοκαίρι και μετά το καλοκαίρι».
Θετικές αναφορές για την Ελλάδα έκανανο απερχόμενος ΕπίτροποςΟλι Ρενκαιο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΜάριο Ντράγκι,ο οποίος στάθηκε στις θυσίες των Ελλήνων, που όπως είπε αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.
«Σήμερα ο ελληνική οικονομία σταθεροποιείται. Είναι σημαντικό όμως για την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις»είπε από την πλευρά του ο κ. Ρεν. Απαντώντας σε ερώτηση για τος ρυθμίσεις στο γάλα που μπήκαν στο Πολυνομοσχέδιο ο κ. Ρεν είπε ότι«υπάρχουν κάποια πράγματα που ίσως πρέπει να τα μελετήσουμε αλλά δεν περιμένω μεγάλες αλλαγές».


H κατανομή των δόσεων
Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δόση των 8,3 δις. ευρώ από την Ευρώπη, θα κατανέμεται σε τρεις υποδόσεις: Μια ύψους 6,3 δις. ευρώ τον Απρίλιο, μια ύψους 1 δις. ευρώ τον Ιούνιο και μία ύψους 1 δις. ευρώ τον Ιούλιο.
Οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των συγκεκριμένων ποσών, έχουν ως εξής:
-Για την πρώτη δόση: πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου
-Για τη δεύτερη δόση: κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.
-Για την τρίτη δόση: Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση και νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του «πόθεν έσχες».
Τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τρόικα, αποτελούν, εξάλλου, η νέα αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, η θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με αξιολόγηση των υπαλλήλων, η επανεξέταση του πρόσφατου πλαισίου τις ομαδικές απολύσεις και η προώθηση μιας νέας εργαλειοθήκης (από τον ΟΟΣΑ ή άλλον ανάλογου κύρους διεθνή οργανισμό) για το χονδρεμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μεταποίηση.

Δηλώσεις του Σόιμπλε στη ΔΤ

«Βγαίνετε από την ύφεση, η οικονομία ανακάμπτει» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη Δημόσια Τηλεόραση.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και την ανάγκη περαιτέρω στήριξης διευκρίνισε ότι θα ελεγχθούν τα στοιχεία, αν υπάρχει πλεόνασμα και «θα αποφασίσουμε, αν χρειάζεται περαιτέρω στήριξη». Επανέλαβε ότι κανένας στη Γερμανία δεν ευθύνεται για την κατάσταση της Ελλάδας, αλλά στο πλαίσιο της αλληλεγγύης «δεν θα αφήσουμε μόνη την Ελλάδα στα δύσκολα». Επέμεινε δε ότι λιτότητα και ανάπτυξη δεν είναι έννοιες αντιφατικές.

Ειδικότερα, δίνοντας διευκρινίσεις για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισήμανε ότι το πρόγραμμα εκπονήθηκε, βάσει του συνόλου του χρέους και εκτείνεται έως το τέλος του 2014.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι θα ελεγχθούν τα στοιχεία, αν υπάρχει πλεόνασμα και «θα αποφασίσουμε, αν χρειάζεται περαιτέρω στήριξη. Αυτή ήταν η προηγούμενη απόφαση, τώρα περιμένουμε τα στοιχεία», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πορεία.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε τη στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας, όμως ότι κανένας στη Γερμανία ούτε ο υπουργός Οικονομικών δεν ευθύνονται για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι μία Ένωση είναι επιτυχημένη, όταν βοηθά τον πιο αδύνατο. «Δεν θα αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στα δύσκολα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας βρίσκεται στην Ελλάδα, λόγω των άτυπων συμβουλίων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της Ε.Ε. (Ecofin).