Η δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος να πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν της αρχικής κεφαλαιοποίησης, αλλά και η ελευθερία που δίνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συμμετάσχει κατά το δοκούν σε αυτές είναι οι δύο διατάξεις που προκάλεσαν την έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή κατά τη ψήφιση του.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τρίτης, τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη ρύθμιση για την περίπτωση της Eurobank είναι η μεγάλη πτώση τιμής της μετοχής της τράπεζας το τελευταίο οκτάμηνο.

Όπως εξηγούν, η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, με χρήματα του ΤΧΣ (5,8 δισ. ευρώ) έγινε σε τιμή 1,54 ευρώ ανά μετοχή (Ιούνιος 2013) και αν γινόταν εκ νέου σε αυτά τα επίπεδα, δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθούν επενδυτές δεδομένου ότι η τιμή της μετοχής της σήμερα είναι 0,484 ευρώ.

Ετσι, θα έπρεπε το ΤΧΣ να καλύψει εκ νέου τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, ύψους 3 δισ. ευρώ, δηλαδή να διαθέσει συνολικά 8,8 δισ. ευρώ και να έχει ουσιαστικά το 100% της τράπεζας.

Κάτι τέτοιο θα μείωνε σημαντικά τα κεφάλαια που έχει συνολικά στη διάθεσή του το Ταμείο, αλλά και θα δυσχέραινε εξαιρετικά την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της τράπεζας.

Στον αντίποδα, αν τελικά η αύξηση καλυφθεί πλήρως από ξένους επενδυτές, το ποσοστό του Ταμείου θα πέσει στο περίπου 35% και έτσι η Eurobank θα είναι η πιο ιδιωτικοποιημένη από τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτό, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, σημαίνει ότι μέσω της ιδιωτικοποίησης θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση κεφαλαίων και ρευστότητας για την τράπεζα απευθείας από τις αγορές, κάτι που εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει ευρύτερα την αποτίμησή της.

Στη λογική αυτή στηρίζεται η προσδοκία του Δημοσίου, να μπορέσει δηλαδή να διαθέσει στο μέλλον σε υψηλότερη τιμή τις μετοχές που θα παραμείνουν στη διάθεσή του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση θα την καθορίσει το ίδιο το ΤΧΣ σε συνεργασία με διεθνείς επενδυτικούς οίκους, ώστε να ανταποκρίνεται στη δίκαιη αξία της Eurobank.

Επίσης, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου, «δεν επιτρέπεται η διάθεση νέων μετοχών στον ιδιωτικό τομέα σε τιμή κατώτερη της τιμής κάλυψης αυτών από το Ταμείο στο πλαίσιο της ίδιας έκδοσης».

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση της Eurobank, μπορεί οι νέες μετοχές να διατεθούν χαμηλότερα ακόμη και από την τρέχουσα τιμή (0,484 ευρώ ανά μετοχή στο χθεσινό κλείσιμο), αρκεί το ΤΧΣ να αποκτήσει μετοχές στην ίδια τιμή με τους ιδιώτες.

Μάλιστα το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ταμείου, στο ποσοστό που απαιτείται ώστε να καλυφθεί συνολικά το ποσό της αύξησης, είναι ένα ενδεχόμενο με το οποίο συμφωνεί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια όπως προκύπτει από επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή κατά τη διαδικασία συζήτησης του πολυνομοσχεδίου.