Σειρά επαφών με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχει σήμερα Τρίτη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκερτ Κούπμαν, που βρίσκεται από το πρωί στην Αθήνα.
Στις συναντήσεις αυτές οι επικεφαλής των τεσσάρων εγχώριων συστημικών ομίλων καλούνται να παρουσιάσουν τις δράσεις που έχουν πραγματοποιήσει, αλλά και αυτές που σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους και την αναδιάρθρωσή τους.
Με δεδομένο ότι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς έχουν ήδη ολοκληρώσει αυξήσεις συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το κεφαλαιακό έλλειμμα που προέκυψε από τα στρες τεστ της Τράπεζας της Ελλάδος, το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στη συνάντηση που είχε ο κ. Κούπμαν με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
Η τελευταία έχει επισήμως αποκλείσει τη διενέργεια αύξησης κεφαλαίου με έκδοση μετοχών ή μετατρέψιμου ομολογιακού. Στο πλαίσιο αυτό στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε την Τρίτη παρουσίασε το πλάνο της για την κάλυψη των αναγκών της μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων και οργανικής κερδοφορίας.
Το ερώτημα είναι το κατά πόσο θα υπάρξει περιθώριο χρόνου από την πλευρά των εποπτικών αρχών για την ολοκλήρωση αυτών των κινήσεων, καθώς είναι πιθανό να ζητηθεί από την τράπεζα οι ενέργειες για την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας να έχουν γίνει μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν ανακοινώνονται τα στρες τεστ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Αν και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επισημάνει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα μπορούν να καλυφθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, ακόμη δεν φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα.
Τέλος, η Eurobank είναι έτοιμη μετά την αλλαγή του νόμου της ανακεφαλαιοποίησης να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 3 δισ. ευρώ με πλήρη κάλυψη από τον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα, αναμένεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών κατά τα πρότυπα των αυξήσεων Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς, τα αποτελέσμαστα του οποίου θα παρουσιάσει στη γενική της συνέλευση, η οποία θα κληθεί να τα εγκρίνει.
Η έγκριση θα δοθεί εάν η τιμή ανά μετοχή που θα προκύψει από τη ζήτηση είναι εντός του εύρους τιμών που θα ορίσουν οι δύο ανεξάρτητοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που έχει προσλάβει το ΤΧΣ για αυτό το σκοπό.
Σημειώνεται ότι στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών αναφέρθηκε και το Eurogroup στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε.
«Το Eurogroup αναγνωρίζει τις δράσεις και τις δεσμεύσεις των αρχών για να εξασφαλιστεί η αντοχή του τραπεζικού κλάδου, που θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη» αναφέρεται σχετικά.
Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι «μετά την ανακοίνωση των stress tests και την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού από την Τράπεζα της Ελλάδας, δύο από τις τέσσερις δομικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει με επιτυχία περισσότερα κεφάλαια από όσα απαιτεί το εποπτικό όργανο (βάσει του κεντρικού σεναρίου) εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές».
Προσθέτουν δε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τη ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, σημειώνοντας ότι «τώρα περιμένουμε ότι και οι δύο άλλες συστημικές τράπεζες θα αντλήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται άμεσα και πρωτίστως από ιδιώτες επενδυτές».