«Η τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιρωντού ανέβηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, στις 22 Δεκεμβρίου του 1945 σε σκηνοθεσία Λουί Ζουβέ, που μόλις είχε επιστρέψει από την Αμερική. Ο Ζιρωντού είχε ήδη πεθάνει. Εκτοτε παίχθηκε πολλές φορές στη Γαλλία _έγινε και μιούζικαλ. Σήμερα, το έργο μοιάζει σχεδόν προφητικό: «Μα τι κάνουμε με το πετρέλαιο. Μιζέρια. Πόλεμος. Ασχήμια. Ενας άθλιος κόσμος»…

Γραμμένο μέσα στη δίνη του πολέμου και της γαλλικής κατοχής από τους Γερμανούς, το έργο υμνεί την ποίηση και την ελεύθερη ζωή. Ισορροπώντας ανάμεσα στη φαντασία και τη λογική, το όνειρο και την πραγματικότητα, σατιρίζει την τυραννία που επιβάλει το χρήμα και, με όπλο το καυστικό χιούμορ της, αντιστέκεται στην απάτη και το συμφέρον.

Κεντρική ηρωδία είναι η Ορελί, μια ονειροπόλα, εκκεντρική κλοσάρ που περιφέρεται στην περιοχή του Σαγιό…. Όταν όμως αντιληφθεί ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το υπέδαφος του Παρισιού, εκείνη θα σταθεί απέναντί τους και θα τους πολεμήσει μαζί με τους φίλους της. Η παγίδα που θα τους στήσει έχει όνομα: Απληστία.

Την Παρασκευή, το έργο θα κάνει πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με την Αννα Παναγιωτοπούλου να ηγείται του θιάσου που σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας, στη μετάφραση του Γιάννη Ιορδανίδη.
Εργο και ρόλος που έχει γνωρίσει επιτυχία διεθνώς, στην Ελλάδα έχει παιχθεί με σπουδαίες πρωταγωνίστριες. Συγκεκριμένα στο Εθνικό ανέβηκε προ δεκαετίας (2003), με την Αντιγόνη Βαλάκου σε σκηνοθεσία του Κοράη Δαμάτη.
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη έπαιξε επίσης τη ηρωίδα του Ζιρωντού σε σκηνουθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη, στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρο, το 1994.
Το 1981 ήταν η Δέσπω Διαμαντίδου, στην παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που ερμήνευσε την Ορελί, ή άλλως Τρελή του Σαγιό σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά και σκηνογραφία του Διονύση Φωτόπουλου.
Ολες οι παραστάσεις ανέβηκαν στη μετάφραση του Γιάννη Ιορδανίδη.
Να θυμίσουμε ότι στη χώρα μας, για πρώτη φορά μεταδόθηκε το έργο από το ραδιόφωνο στην εκπομπή «Το θεάτρο της Τετάρτης» στις 15 Φεβρουαρίου του 1954. Η μετάφραση και η διασκευή ήταν του Μίνωα Βολανάκη. Με την Κυβέλη και τους Μιράντα, Ρίτα Μυράτ, Μαρία Αλκαίου, Βάσω Μεταξά, Χρήστο Τσαγανέα, Λυκούργο Καλλέργη, Παντελή Ζερβό, Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Γκίκα Μπινιάρη, Κώστα Παππά, Γιώργο Λευτεριώτη. Η σκηνοθεσία ήταν του νοθεσία Μήτσου Λυγίζου.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Η τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιροντού. Μετάφραση: Γιάννης Ιορδανίδης. Σκηνοθεσία : Πέτρος Ζούλιας. Σκηνικά-Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Κίνηση: Φώτης Διαμαντόπουλος. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Βοηθός σκηνοθέτη:Τάσος Αλατζάς. Παίζουν: Αννα Παναγιωτοπούλου, Μαρίνα Καλογήρου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Ερση Μαλικένζου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Τάσος Αλατζάς, Γιάννης Δεγαΐτης, Κατερίνα Δημάδη, Βασίλης Ευταξόπουλος, Alex Leonn, Δημήτρης Μάριζας, Ηλιάνα Μπάλα, Βασίλης Μπισμπίκης, Παύλος Σαχπεκίδης, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Τσούρμπας, Βαγγέλης Χατζηνικολάου.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Εθνικό Θέατρο, Κεντρική Σκηνή –Κτίριο Τσίλερ (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.528817-1)
Παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 20.30
Εισιτήρια: 20 –15 –13 – 10 ευρώ