ΥΠΕΚΑ: Ρυθμίσεις στο παρά πέντε, στο περιθώριο της αλλαγής φρουράς

Στο ΣτΕ προώθησε το Προεδρικό Διάταγμα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου σήμερα, Δευτέρα, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης. Στο παρά πέντε υπέγραψε και την υπουργική απόφαση που αφορά τον συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.

Στο ΣτΕ προώθησε το Προεδρικό Διάταγμα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου σήμερα, Δευτέρα, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης. Στο παρά πέντε υπέγραψε και την υπουργική απόφαση που αφορά τον συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.
Ο κ. Καλαφάτης, λίγο πριν παραδώσει τα «ηνία» στον βουλευτή Κορινθίας της ΝΔ κ. Νικόλαο Ταγαρά προκειμένου να κατέβει στην… εκλογική κούρσα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στο έργο που υλοποίησε τους τελευταίους 20 μήνες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) αλλά και σε ό,τι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει.
Όπως στο εγχείρημα της πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης, η προεργασία του οποίου ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο και βρίσκεται ακόμη σε φάση ολοκλήρωσης. Ή στις πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις για τα δάση, οι οποίες, όπως ανάφερε ο κ. Καλαφάτης, πιθανώς θα… μοιραστούν σε δύο νομοσχέδια, το ένα για τις επιτρεπτές δασικές επεμβάσεις και το άλλο για τους δασικούς συνεταιρισμούς. «Βρίσκονται σε φάση τελικής επεξεργασίας και μπορούν, με διαφορά λίγων εβδομάδων, να προωθηθούν σύντομα προς ψήφιση» υπογράμμισε.
Σε λίγους μήνες θα ακολουθήσει και το νομοθέτημα για τη λειτουργία της Τράπεζας Γης που αποτελεί ένα νέο θεσμό για την αγορά δικαιωμάτων δόμησης. «Οι τελικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία του ετοιμάζονται και θα παρουσιαστούν σε λίγους μήνες» σημείωσε ο κ. Καλαφάτης. Μάλιστα, το τελευταίο κεφάλαιο του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου θα αφορά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις χρήσεις γης σε όλη τη χώρα.
Σχετικά με το ζήτημα της ιδιωτικής πολεοδόμησης και των οικοδομικών συνεταιρισμών, «το ΥΠΕΚΑ προωθεί μία συνολική και ολιστική προσέγγιση στη ρύθμιση του χώρου» όπως είπε ο κ. Καλαφάτης. Το νομοσχέδιο για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, μεταξύ άλλων, προβλέπει χωροθέτηση δίπλα σε μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς (όσοι έχουν ως 150 κατοίκους).
Όπως επεσήμανε, ύστερα από εκτενή διαβούλευση προχωρά πλέον η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Η νέα βάση δεδομένων, η οποία θα καταγράφει αναλυτικά την κατάσταση των κτιρίων της χώρας, θα ολοκληρωθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ σε περίπου 10 χρόνια.
Ειδικότερα, όσα κτίρια έχουν υπαχθεί τους τρεις τελευταίους νόμους για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων (3843/2010 για τους ημιυπαίθριους, 4014/2011 και 4178/2013) πρέπει να συμπληρώσουν την ταυτότητα εντός πενταετίας, ενώ τα υπόλοιπα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια εντός δεκαετίας. Η ενημέρωση της ταυτότητας θα είναι υποχρεωτική.
Όσον αφορά την απόφαση για τον συμψηφισμό του ειδικού προστίμου για τα αυθαίρετα (που κατασκευάστηκαν προ της 28ης Ιουλίου 2011), με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας, αυτή δεν θα εφαρμόζεται σε κτίρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν λάβει επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα για βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.
Με καθυστέρηση το σχέδιο για τον Ασωπό
Το σχέδιο για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων της περιοχής Ασωπού», το οποίο έχει καθυστερήσει τουλάχιστον μια πενταετία, είναι πια έτοιμο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Καλαφάτη. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση των έργων είναι 37,6 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Η χρηματοδότηση θα γίνει από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της τρέχουσας (2007-2013) και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020).
Το πρώτο έργο θα αφορά την κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας νερού και νέο δίκτυο τροφοδοτικών αγωγών από τη νέα μονάδα μέχρι τις δεξαμενές των οικισμών και την κατασκευή νέων κεντρικών αγωγών διανομής.
Το δεύτερο θα αφορά την κατασκευή νέου χαλύβδινου αγωγού, μήκους 5.400 μέτρων, και θέσεις υδροληψίας ανά 300 – 500 μέτρα, για ημερήσια παροχή της τάξης των 20.000 m³/ημέρα. Ο κεντρικός αγωγός θα σχεδιαστεί ώστε να είναι δυνατή η σύνδεσή του με συμπληρωματικό δίκτυο αγωγών για τη διάχυση ανεπεξέργαστου νερού από τα υδραγωγεία της ΕΥΔΑΠ, σε περιοχές του Αγ. Θωμά και των Οινοφύτων έκτασης 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με σκοπό τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και τη σταδιακή περιβαλλοντική ανάκτησή του.
Η εκτιμώμενη απορρόφηση για τα δύο έργα είναι 4,6 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2015 και 33 εκατ. ευρώ μετά το 2016.
Καλαφάτης: «Ο Μπουτάρης θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο για το Μετρό Θεσσαλονίκης»
Την απόφασή του να μην παραιτηθεί από βουλευτής επιβεβαίωσε ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος επεσήμανε ότι «ως βουλευτής δεν δημιουργώ συνθήκες άνισης μάχης σε σχέση με τον Γιάννη Μπουτάρη».
Σχετικά με την πολιτική μάχη που θα δώσει για τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι «θα είναι μια ενδιαφέρουσα πολιτική αντιπαράθεση».
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Καλαφάτης, η Θεσσαλονίκη έχει πολλές δυνατότητες. «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να κοιτάξει ψηλά (σ.σ. στον χάρτη). Πιο πάνω υπάρχει μια αγορά 375 εκατομμυρίων ανθρώπων» τόνισε, επισημαίνοντας ότι είναι θιασώτης της εξωστρέφειας. «Πρέπει τον κοσμοπολιτισμό της Θεσσαλονίκης να τον πάμε παραπέρα» ανέφερε.
Σχετικά με τις εμπλοκές στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Καλαφάτης δήλωσε ότι «ο Μπουτάρης θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο. Είναι από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης».
Μιλώντας για τον συνυποψήφιό του, σημείωσε ότι πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, τονίζοντας ωστόσο ότι «σε πολιτικό επίπεδο θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα πράγματα».
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της πόλης π.χ. σε θέματα που αφορούν το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το παραεμπόριο κτλ. «Δεν μπορεί ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης να λέει ότι αγοράζει για ανθρωπιστικούς λόγους από τους μικροπωλητές».
Νικόλαος Ταγαράς: «Ανοιχτοί σε όλους και για όλα»
«Είμαστε ανοιχτοί σε όλους και για όλα. Θέλουμε να βάλουμε τάξη στον χώρο» δήλωσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς. Επίσης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει το ΥΠΕΚΑ, σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα συγκυρία: «Πρέπει να βάλει κανόνες ώστε να μπορεί σε «καθαρό» περιβάλλον, από πλευράς κανόνων, να αφιερώσει ο επενδυτής την ενέργειά του στο αντικείμενο».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk