Με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας αύριο, Τρίτη, και μεθαύριο, Τετάρτη, λόγω της άτυπης συνόδου του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων στο Ζάππειο.

Η απόφαση

Στο έγγραφο της Αστυνομίας για να αιτιολογηθεί αυτή η απόφαση γίνεται επίκληση στην παρουσία σημαντικών πολιτικών, προσωπικοτήτων και ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ.

Παράλληλα, από το μετρό ανακοινώθηκε ότι με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. θα κλείσουν οι σταθμοί Σύνταγμα στις 17.00 και Ακρόπολη στις 18.00

Το σκεπτικό
Στην ανακοίνωση του γενικού διευθυντή Αττικής επισημαίνεται ότι καθώς αναμένεται να συμμετάσχει σημαντικός αριθμός πολιτών στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της συνόδου αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η πραγματοποίησή τους (δυνάμει του άρθρου 11, παρ. 2 του Συντάγματος). Στο σκεπτικό κατατίθεται η αιτιολογία ότι υπάρχει η πιθανότητα να παρεισφρήσουν άτομα τα οποία, βάσει πληροφοριών των διωκτικών αρχών, είναι αποφασισμένα να επιχειρήσουν βίαιες ενέργειες.
Μέχρι στιγμής συγκεντρώσεις έχουν εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΟΛΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι φορείς και κόμματα στις 18.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την ίδια ώρα στα Προπύλαια προσκαλούν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ, το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ κ.ά. ενώ στις 19.00 στην πλατεία Ομονοίας οργανώνεται συλλαλητήριο από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, τις ΜΑΣ, την ΟΓΕ κ.ά. οι οποίοι έχουν προσυγκεντρώσεις στα Χαυτεία, στην Κάνιγγος, στη πλ. Βάθη και στην πλατεία Κοτζιά (Εθνικής Αντιστάσεως).
Οι κλειστοί δρόμοι

Για λόγους λοιπόν δημόσιας ασφάλειας δεν επιτρέπονται από την ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και πορείες από τις 6.00 ως τις 23.00 της Τρίτης 1ης Απριλίου και από τις 6.00 ως τις 15.00 της Τετάρτης 2 Απριλίου στο κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς / λεωφόρους Αμερικής (από τη συμβολή της με τη Σταδίου) – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – πλ. Φιλικής Εταιρείας – Καψάλη – Καρνεάδου – δεξιά Μαρασλή – αριστερά Υψηλάντου – αριστερά Μονής Πετράκη – δεξιά Ραβινέ – δεξιά Βλ. Μπένση – δεξιά Βασ. Σοφίας – αριστερά Ηριδανού – αριστερά Ίωνος Δραγούμη – δεξιά Δημητρέσσα – αριστερά Αντιφίλου – δεξιά Αλκμάνος – συνέχεια Ταξίλης – αριστερά Γαζιάς – δεξιά Αλκαίου – δεξιά Ούλωφ Πάλμε – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – πλ. Πλαστήρα – Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – αριστερά Αρδηττού – Καλλιρρόης – αριστερά Πίσσα – δεξιά Θαρύπου – αριστερά Κασομούλη – δεξιά Σφιγγός – δεξιά Λαγουμιτζή – αριστερά Ευρυδάμαντος – δεξιά Γαλαξία – δεξιά Συγγρού – αριστερά Φραγκούδη – δεξιά Χαρ. Τρικούπη – συνέχεια Δημητρακοπούλου – αριστερά Δράκου – δεξιά Γαριβάλδι – αριστερά Ροβέρτου Γκάλλι – συνέχεια Θεωρίας – δεξιά Πρυτανείου – Στράτωνος – αριστερά Θέσπιδος – Κυδαθηναίων – αριστερά Κόδρου – Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη μέχρι τη συμβολή της με τη Σταδίου.

Ένα μέτρο που επαναλαμβάνεται τελευταία

Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο· αντίθετα είναι η έβδομη μέσα σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών. Η πρώτη απόφαση απαγόρευσης συγκεντρώσεων –τα τελευταία χρόνια– στο κέντρο της Αθήνας ελήφθη παραμονές της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στις 9 Οκτωβρίου 2012. Αντίστοιχη απόφαση ελήφθη λίγες ώρες πριν από την έλευση στην Αθήνα του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 17 Ιουλίου 2013.

Για τις 28 Σεπτεμβρίου 2013 ελήφθη απόφαση απαγόρευση συγκέντρωσης για την Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων με βάση ανακοίνωση που είχαν εκδώσει, το περιεχόμενο της οποίας θεωρήθηκε απειλή κατάλυσης του πολιτεύματος.

Για τις 8 Ιανουαρίου 2014 ελήφθη νέα απόφαση από τη ΓΑΔΑ για απαγόρευση συγκεντρώσεων – πορειών λόγω της τελετής ανάληψης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Λίγες ημέρες μετά, στις 31 Ιανουαρίου 2014 εκδόθηκε απόφαση για απαγόρευση πορειών αλλά όχι συγκεντρώσεων. Ήταν η ημέρα που η Χρυσή Αυγή είχε προγραμματίσει συγκέντρωση στο μνημείο των Ιμίων και παράλληλα είχε διοργανωθεί αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Για τις 6 Μαρτίου ελήφθη απόφαση απαγόρευσης συγκεντρώσεων – πορειών λόγω της επίσκεψης του γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΜΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Για «δείγμα ακραίου κυβερνητικού αυταρχισμού, αλλά και του πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση» κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ που απαντά στην απαγόρευση των κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση της Τρίτης.
«Η εντολή του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή ενόψει των αυριανών κινητοποιήσεων για τη δημιουργία κόκκινων ζωνών και αποκλεισμού μέρους του κέντρου της Αθήνας, είναι άλλο ένα δείγμα ακραίου κυβερνητικού αυταρχισμού, αλλά και του πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση λίγες ώρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Νομίζουν ότι με τέτοια αντιδημοκρατικά μέτρα θα τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους και τη νεολαία από το να κατέβουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι με κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και με τέτοιου είδους αυταρχικές πράξεις, το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να δείχνει τη βαθιά της απομόνωση από την κοινωνία και τις ανάγκες της» τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει με την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον «ελληνικό λαό να αντισταθεί στα κυβερνητικά σχέδια και να εκφράσει μαζικά και ειρηνικά την αντίθεση του στα μνημονιακά σχέδια λιτότητας και εξαθλίωσης».

Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει «την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εργατικές, λαϊκές εκδηλώσεις» και «επιστρέφει την επίδοση της απόφασης ως απαράδεκτη» καλώντας τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση της Τρίτης στην Ομόνοια.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Στα γραφεία του ΠΑΜΕ θυροκολλήθηκε απόφαση απαγόρευσης των συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εργατικές, λαϊκές εκδηλώσεις στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους και επιστρέφει την επίδοση της απόφασης ως απαράδεκτη.

»Η μετατροπή πλατειών και δρόμων σε σιδερόφραχτα κάστρα και «υγειονομικές ζώνες» δεν πρόκειται να γλιτώσουν την κυβέρνηση και τους επιτελείς της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, από την οργή του λαού της χώρας μας και των άλλων λαών της Ευρώπης.

»Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στον εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό και στην απόπειρα τρομοκράτησης με μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ αύριο Τρίτη στην Ομόνοια στις 7 το απόγευμα».

Την καταδίκη τους στην απόφαση για απαγόρευση των διαδηλώσεων εκφράζουν παράλληλα η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ.

Ανακοίνωση καταδίκης της απόφασης εξέδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην οποία αφού επισημαίνεται ότι «επιδιώκουν να καλλιεργήσουν το αναγκαίο για την επιβολή τους κλίμα τρομοκρατίας» εκφράζεται στάση ανυπακοής και καταλήγει ότι η συγκέντρωση στα Προπύλαια θα γίνει κανονικά: «Για άλλη μια φορά, η άθλια κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει στη παρανομία τη λαϊκή οργή και αντίθεση στο σφαγείο κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις ενάντια στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

»Μια μόλις ημέρα μετά την ψήφιση μιας σειράς καταστροφικών μέτρων για τους εργαζόμενους, επιδιώκουν να καλλιεργήσουν το αναγκαίο για την επιβολή τους κλίμα τρομοκρατίας.

»Δεν τρομάζουμε, δεν υπακούμε, όλοι αύριο στις διαδηλώσεις για την ανατροπή των μέτρων, της κυβέρνησης και της λυκοσυμμαχίας ΕΕ-ΔΝΤ. Η μαζική παρουσία λαού και νεολαίας θα σπάσει την απαγόρευση! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει!»